Átfofgó ellenőrzésbe kezdett a NAV a Balatonnál

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 07. 18. 10:55

A Balaton partján működő vendéglátósoknál, ajándékboltosoknál, piaci árusoknál és a strandokon kezdett átfogó ellenőrzést hétfőn az adóhivatal. A hatósági fellépés horderejét jól jelzi, hogy az ország más megyéiből is érkeztek revizorok a helyszínre.

Újra célba vette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Balatont, a hatóság hétfőn átfogó ellenőrzést kezdett a tó környéki településeken. A vizsgálatsorozat horderejét jól mutatja, hogy az ország más megyéiből is érkeztek a helyszínre revizorok. A NAV-osok nem találomra keresnek fel egy-egy gazdasági szereplőt: ellenőrzésekre elsősorban azok a vendéglátóegységek, ajándékboltok, piaci árusok és strandon működő kereskedők számíthatnak, amelyek kockázatosnak tűnnek. Azt, hogy mely gazdasági szereplő működése rejt adóügyi rizikót, az online pénztárgépek adatai alapján határozza meg a NAV. A kasszáktól elektronikus úton érkező információkból ugyanis – megfelelő elemzés után – megállapítható, mely vállalkozásoknál merülhet fel az a gyanú, hogy időnként nem ütik be a vásárlásokat. Mostani akciójában egyébként az adóhivatal elsősorban éppen azt ellenőrzi, hogy minden esetben átadják-e vevőiknek a nyugtát, a számlát a vállalkozók. Emellett az is érdekes a hatóságnak, hogy az érintettek megfelelően üzemeltetik-e online pénztárgépüket és ­nincs-e visszaélés gyanúját keltő eltérés a készpénzkészlet alakulásában. Mindezeken túl fontos szempont, hogy a balatoni vállalkozások bejelentették-e alkalmazottaikat.

Átfogó razziát múlt nyáron is rendezett a tónál a hatóság, az akkori eredmények nagyon beszédesek. A NAV tavaly július közepén több száz munkatárs közreműködésével tartott ellenőrzés-sorozatot, a hivatal emberei az egyhetes akció ideje alatt megközelítőleg háromezer vizsgálatot végeztek el, és átlagosan minden negyedik balatoni vállalkozásnál találtak szabálytalanságot. A rajtakapott gazdasági szereplők sokszor nem adtak nyugtát, de az sem volt ritka, hogy úgy alkalmazták a munkavállalókat, hogy az érintettet nem jelentették be, a munkájáért pedig zsebbe fizettek. A múlt évi tapasztalatok kellőképpen megvilágítják, miért a nyugta átadása és a foglalkoztattak bejelentése a legfontosabb téma most a hatóságnak.

A tavalyi balatoni razziáról egyébként mindenki tudhatott, a hivatal ugyanis előre meghirdette az akciót az úgynevezett adótraffipaxon. A mostani ellenőrzés-sorozat sem titkos, a szervezet erről is beszámolt a NAV honlapján elérhető tájékoztatási felületen. (Jakubász Tamás, magyarnemzet.hu)

Kapcsolódó cikkeink