Magazin: Árlépcsőn a tej

Szerző: jungandrea Dátum: 2018. 03. 19. 07:25

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan nyomon követi, és a rendszeres kiadványaiban közreadja a világ mezőgazdasági- és élelmiszeriparitermék-piacainak tendenciáit. A KSH és az AKI Piaci és Árinformációs Rendszer (PÁIR) adatai­ból még a rövid távú kiskereskedelmi üzleti döntések előtt is érdemes pontosan tájékozódni.

A legutóbbi piaci jelentésből kiderül, hogy az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) adatai alapján az Egyesült Államokban a sertés ára 1,35 dollár /kilogramm hasított hideg súly volt 2017 decemberében, ez csaknem 13 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. Brazíliában a sertés ára (5,79 brazil reál/kilogramm hasított hideg súly) tíz százalékkal volt alacsonyabb 2017 decemberében, mint az előző esztendő azonos hónapjában.

Az Európai Bizottság decemberben megjelent projekciója szerint az Unió sertéshústermelésének kismértékű emelkedése várható 2020-ig, majd enyhe csökkenés után stagnálása 2030-ig. A közösség sertéshústermelése 23,62 millió tonna lehet 2020-ban, csaknem egy százalékkal emelkedhet a 2017. évihez képest.

***

A németországi Élelmiszer-gazdasági Kutató Központ (ife) januári előrevetítése szerint az EU tejkínálata a 2017 végi erőteljes bővülést követően 2018. május közepéig a szezonalitásnak megfelelően növekedhet tovább. A tejkínálat a szezonális csúcsot a legtöbb országban májusban érheti el, azonban Franciaországban és Olaszországban ennél korábbra, míg az északkeleti tagországokban ennél későbbre tehető.

***

Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai előállítású adagolt vaj ára egy év alatt 28 százalékkal emelkedett. Hasonló tendencia tapasztalható más tejtermékeknél is. A tejföl ára 17 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós friss tejé 12 százalékkal, a tehéntúróé nyolc százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tejé hat százalékkal, az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé öt százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé négy százalékkal, a trappista sajté három százalékkal emelkedett 2017 decemberében az előző év azonos hónapjához képest. //

Kapcsolódó cikkeink