Áremelkedés és bezárások jöhetnek a húspiacon

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 01. 04. 13:05

A sertés- és baromfikészítményeknél további áremelkedés várható – írja a Világgazdaság. A szektor termelői – elsősorban a csirke – és pulykatenyésztők – bezárják üzemeiket, és néhány hónapon belül a feldolgozók egy része is bezárhat.

A lap pénteki számában nyilatkozó Raskó György szerint a baromfi- és sertéshúkészítmények esetében hozzávetőleg 5 százalékos drágulásra lenne szükség, kérdés azonban, hogy a termelők az áremelésre irányuló igényüket érvényesíteni tudják-e kereskedelmi partnereiknél. Raskó szerint egy számottevő forintgyengülés némileg javíthatna az exportáló húsipari és baromfiipari feldolgozók helyzetén.


Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnökségének tagja szerint a húsiparban tapasztalható feszültség mára a baromfiszektorra is jellemzővé vált. A magas takarmányárak drága élőbaromfit eredményeznek, a fogyasztók azonban nem tudják, és nem is akarják a drágább terméket megfizetni. A szektor termelői – különösen a csirke – és pulykahizlalással foglalkozók – bezárják üzemeiket, hónapok kérdése, és a feldolgozók egy része is be fog zárni – írja a Világgazdaság nyomán a portfolio.hu.

Kapcsolódó cikkeink