Amit a kormányzat meg tud tenni a vendéglátásért, és amit nem
A kormányzat láthatóan elengedte a szakma kezét, de ez valahol érthető is, hiszen senki nem tudja, meddig és mennyivel kellene támogatnia az összeomlás elkerülését – nyilatkozta lapunknak tegnap Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. – Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy ennyi vendéglátóipari szolgáltatására jó ideig nem is lesz szükség, az is kérdés, kit kell a rendelkezésre álló forrásokból támogatni. És mindezt egy olyan iparágban, amiben a tulajdonviszonyok várható átrendezése előtt állunk!
Nehéz helyzetbe kerül az utánpótlás is: most, amikor az oktatás rendszerének átalakítása zajlik, a tanulóknak nincs gyakorlati képzési helyük!
Ami viszont az éttermek számára „gyorssegély” lehetne: jön a Karácsony, ami hagyományosan erős időszak a szakmában, és az emberek az ünnepek alatt biztosan nem gyorséttermekből, pizzériákból szeretnének ebédet, vacsorát rendelni.
Üzletek felszínen maradását, munkahelyek megőrzését segíthetné, ha a házhozszállítás áfáját legalább abban a helyzetben 5%-ra csökkentenék, amikor az étterem munkatársai maguk szállítják ki az ételt.
A teljes interjút lapunk következő számában olvashatják.
Kapcsolódó cikkeink
Zöld gasztronómia – Mi lehet a fenntartható siker receptje?
A SIRHA Budapest 2024 szakkiállításon, az MMSZ HoReCa és Event…
Tovább olvasom >A szervizdíjakat emelik a hazai éttermekben
Az elmúlt időszakban egyre több étterem dönt úgy, hogy nem…
Tovább olvasom >A magyarok szeretik a legjobban csomagautomatában átvenni online rendeléseiket a közép-európai régióban
A közép-európai vásárlók egyértelműen preferálják a kifejezetten gyors házhoz szállítást…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csak a mentes
Februárban ismét a METRO Gasztroakadémia adott otthont az idén 6. alkalommal…
Tovább olvasom >MTÜ: hatvanmillió forintos segítség a Hotel Silvanus helyreállításához
Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a…
Tovább olvasom >