Amit a kormányzat meg tud tenni a vendéglátásért, és amit nem

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2020. 11. 10. 12:42

A kormányzat láthatóan elengedte a szakma kezét, de ez valahol érthető is, hiszen senki nem tudja, meddig és mennyivel kellene támogatnia az összeomlás elkerülését – nyilatkozta lapunknak tegnap Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. – Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy ennyi vendéglátóipari szolgáltatására jó ideig nem is lesz szükség, az is kérdés, kit kell a rendelkezésre álló forrásokból támogatni. És mindezt egy olyan iparágban, amiben a tulajdonviszonyok várható átrendezése előtt állunk!

Ki dönthetné el, kinek jusson “lélegeztetőgép”?

Nehéz helyzetbe kerül az utánpótlás is: most, amikor az oktatás rendszerének átalakítása zajlik, a tanulóknak nincs gyakorlati képzési helyük!
Ami viszont az éttermek számára „gyorssegély” lehetne: jön a Karácsony, ami hagyományosan erős időszak a szakmában, és az emberek az ünnepek alatt biztosan nem gyorséttermekből, pizzériákból szeretnének ebédet, vacsorát rendelni.
Üzletek felszínen maradását, munkahelyek megőrzését segíthetné, ha a házhozszállítás áfáját legalább abban a helyzetben 5%-ra csökkentenék, amikor az étterem munkatársai maguk szállítják ki az ételt.

A teljes interjút lapunk következő számában olvashatják.

Kapcsolódó cikkeink