Amikor a Tesco 22. lett

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 04. 27. 08:00

Top 50-es listával indult az élelmiszer-kereskedelmet folytató vállalatok rangsora. lén az ÁFEOSZ állt 1994-ben, majd a Fotexcsoport, Csemege Julius Meinl következett, Jééé diszkontláncával együtt.Aki régóta dolgozik a szakmában, és jó a memóriája, emlékezhet a negyedik helyezett nevére: Alfa Trade, amelyhez „A mi családunk” 750 franchise-boltja is tartozott.

További sorrend a top 10-ben: Centrum Áruházak, Plus diszkont és Kaiser’s, Bakony Füszért, Duna Füszért/Profi. A toplista élén végzett ÁFEOSZ 110 milliárd forintos forgalma többnek bizonyult, mint az utána következő négy vállalaté együttvéve.

A mai nagyok közül a Spar a hozzá tartozó Generál- és MPHláncokkal együtt 9., a Metro 10., a CBA 17. helyezett volt. Az akkor Global TH/Tesco az egykori Super Közért utáni 22. helyre került, összesen 5 milliárd forintos forgalommal.

Az egykor monopolhelyzetet élvező, állócsillagnak látszó regionális Füszért-vállalatok eltűntek. Kivétel azonban a tizenhat évvel ezelőtti 20. helyezett, a Kisalföld Füszért. Megmaradt, sőt, több változás után most a Reál sikeres tagvállalata. Az egykori toplistán olvasható Manna boltjai pedig ma is működnek.

Kapcsolódó cikkeink