AmCham: az innováció alapvetően meghatározza az ország versenyképességét

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 20. 12:50

A kutatás-fejlesztés-innováció (K+F+I) alapvetően meghatározza az ország versenyképességét – hangsúlyozta Havas István, a Magyarországon működő Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) elnöke kedden a sajtótájékoztatón, Budapesten.

Elmondta: négy fontos területen negyvenhét javaslatot fogalmaztak meg, amelyeket eljuttattak a döntéshozókhoz. Az elnök Magyarország számára különleges lehetőségnek nevezte, hogy a globális versenyben újra felépítse a kutatás-fejlesztés-innovációs kapacitását, és magas hozzáadott értéket képviselő munkahelyeket hozzon létre.

Javaslataik figyelembe vételével, a vállalati szektor erőteljesebb bevonásával Magyarországon meg lehetne duplázni a kutatás-fejlesztési ráfordításokat – emelete ki az elnök.

Reich Lajos, az AmCham innovációs munkacsoportjának elnöke kiemelte: javaslataikat már sikeresen bizonyított nemzetközi példákat figyelembe véve fogalmazták meg. Ezek alapján hosszú távon befektetőbarát, a közvetlen működési költséget csökkentő adóstratégia kialakítását javasolják a k+f+i versenyképessége érdekében regionális és nemzetközi szinten. Fontosnak tartják a pályázati rendszer egyszerűsítését, a kiszámítható és rugalmas intézkedések meghozatalát a fiatal innovatív vállalkozások számára, a megfelelő szakember utánpótlást.

Márkus Csaba, a Deloitte adótanácsadója arra hívta fel a figyelmet, hogy a globális verseny egyre erősebb a k+f+i munkahelyekért. Fontos lenne a cégek számára a k+f+i kedvezmények biztosítása, és a k+f+i költségek visszatérítése. A szakszakember szerint a magyar gyógyszeripar területén ösztönző k+f+i kedvezményt kellene biztosítani, és rámutatott arra is, hogy az adórendszeren belül a k+f+i fogalmát egyértelművé kell tenni, és ezt segítheti az k+f+i projektek minősítésének bevezetése. A szakember nem tartotta célszerűnek a k+f+i projektek esetében az árbevételre és a létszámelvárásra vonatkozó feltételeket alkalmazását a termelő beruházások mintájára.

Budai Judit, a Szecskay Ügyvédi Iroda partnere kiemelte a megfelelő jogvédelem fontosságát, illetve a végső szabadalom megszerzéséhez szükséges idő korábbi 6-8 évről 2 évre történő csökkentését.

Vincze Gábor, a Microsoft Econ ügyvezetője elmondta: Magyarország elemi érdeke, hogy a hazai kis- és középvállalkozások be tudjanak kapcsolódni a nemzetközi kutatás-fejlesztési hálózatok munkájába. Kiemelte javaslataik közül a szoftverfejlesztés jelentőségét, valamint a fiatalok cégalapítását könnyítő bevált nemzetközi modellek átvételét.

Benkő Vilmos, az AmCham igazgató tanácsának tagja hangsúlyozta: a kormánynak lehetővé kellene tennie, hogy a szakképzési hozzájárulást a cégek szabadon felhasználhassák céljaik elérésére, és támogatni kellene a kreatív, problémamegoldó tudást, valamint az oktatásügy és az ipar jobb együttműködését. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink