AM: Magyarország egyik fő gazdasági potenciálja az agrárium és az élelmiszeripar
A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme évről évre nagymértékben hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez, ezért makrogazdasági jelentősége meghatározó – mondta Nagy István agrárminiszter a külgazdasági attasék éves értekezletén, Budapesten az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint.
A szaktárca az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a miniszter a rendezvényen ismertette, hogy az utóbbi három évben az élelmiszergazdasági export értéke 8 milliárd euró fölött alakult. Ehhez az is kellett, hogy a magyar mezőgazdaság termelékenysége 2010 és 2018 között jelentősen javult, melynek következtében érdemi felzárkózás ment végbe a régi uniós tagországokhoz képest – tette hozzá.
Az agrárexport aránya a teljes nemzetgazdasági exporton belül 2018-ban 8,3 százalék volt és az agrárgazdaság közel 2,9 milliárd euróval járult hozzá a nemzetgazdaság majdnem 5,6 milliárd eurós többletéhez. 2010 és 2018 között az export 49 százalékkal, az import 57 százalékkal, így az egyenleg 35 százalékkal növekedett.
Az agrár-környezetvédelmi területen jelenleg 13 állomáshelyen lát el feladatot agrár- és környezetügyi szakdiplomata, az exportnövekedés és a mezőgazdasági-környezetügyi kapcsolatok döntő része nagymértékben az agrárattasé hálózatnak köszönhető.
Nagy István kijelentette, az élelmiszeripar stratégiai ágazatnak minősül, ezért az a 2014-2020-as támogatási időszakban 300 milliárd forint támogatásban részesül. Emlékeztetett arra, hogy az eddigi adatok alapján 2014 óta az élelmiszeriparba áramlott támogatások nagysága mostanáig meghaladta a 300 milliárd forintot.
Az élelmiszeriparban nyilvántartott mintegy 5 ezer vállalkozásból, nagyjából ezer végez exporttevékenységet. Az exportáló vállalatok által realizált árbevétel már megközelítette az 1300 milliárd forintot.
Az élelmiszeripar árbevételének jelenleg több mint 30 százaléka származik exportból, és ez az arány fokozatosan nő, a legtöbb exportárbevétel a húsiparban, az állateledel-gyártásban és a zöldség-gyümölcs feldolgozásban jelentkezik.
Az agrártárca vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország a világ legszigorúbb, az EU által kialakított állat- és növényegészségügyi előírásokat követi és alkalmazza. Elmondta, hogy a kivitelben megjelenő magyar élelmiszergazdasági termékek betegségektől mentesek és kiváló minőségűek. Aláhúzta, hogy Magyarország csak olyan export- és importtevékenységet támogat, amely figyelembe veszi az ország mezőgazdaságának érzékenységét és hozzájárul az állat- és növényegészségügyi előírások betartatásához.
A miniszter kiemelte, Magyarország egyik fő gazdasági potenciálja az agráriumban és az élelmiszeriparban van. Jelezte, hogy hazánk továbbra is nyitott azokra az értékteremtő beruházásokra, amelyek előre viszik a mezőgazdaságot, és segítik a vidék versenyképessé válását – tájékoztatott az Agrárminisztérium. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
71 százalékkal nőtt a friss tojás importja
Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) tojás- és…
Tovább olvasom >Összefogással nemzetünk egységéért – Búzaszentelő Ünnepséggel indult el az idei Magyarok Kenyere Program
A Kárpát-medencei Búzaszentelő Ünnepséggel, közel 400 kárpát-medencei gazdálkodó részvételével nyitotta…
Tovább olvasom >A haltermelésben is szükség lehet vendégmunkásokra a hazai munkaerő hiánya miatt
A halászati ágazatban évek óta megfigyelhető kihívások ellenére 2024 ígéretes…
Tovább olvasom >További cikkeink
A SZÉP-kártya negyedéves eredményei igazolják a vállalkozók javaslatát
A Nemzetgazdasági Minisztérium április 22-én kiadott közleménye szerint 2024 első negyedévét tekintve…
Tovább olvasom >Haltermelés Magyarországon: a szakma növekvő munkaerőhiánnyal küzd
Az alacsony takarmányárak és a jó vízszintek ellenére a magyar…
Tovább olvasom >Mesterséges intelligencia a borászatban: az új technológia megváltoztatja a borkészítés módját
A mesterséges intelligencia forradalmasítja az amerikai borászatot, lehetővé téve a…
Tovább olvasom >