AM: biztosított az ország élelmiszer-ellátása
Biztosított az ország élelmiszer-ellátása, az Agrárminisztérium folyamatos kapcsolatban van az élelmiszerellátó-lánc szereplőivel – mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.
Zsigó Róbert hangsúlyozta: Magyarország élelmiszerbiztonsági rendszere az egyik legjobb és legstabilabb Európában.
Az elmúlt időszak intézkedéseit összefoglalva elmondta: a koronavírus-járvány kezdetén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján létrehozták a koronavírus aloldalt, ahol számos tájékoztató anyag, hatósági útmutató található. A Nébih „támogató szemlékkel segíti a vállalkozásokat”, ellenőreik „alapvetően nem büntetnek, hanem tanácsokat adnak” – mondta.
Ismertette: húsvét előtt egyszerre 64 véletlenszerűen kiválasztott üzletben jártak ellenőrök, vagyis valamennyi Magyarországon működő élelmiszeráruház-láncot ellenőrizték. A szemléken alapvetően három területre fókuszáltak: a személyi higiénia szigorú betartására, a csomagolatlan, fogyasztásra kész áruk védelmére, valamint a berendezések tisztán tartására és fertőtlenítésére.
Az „áruházláncok jól vizsgáztak, nemcsak elegendő élelmiszer áll rendelkezésre, de azok beszerzése során is biztonságban tudhatjuk magunkat” – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy az ellenőrzés adatai megtalálhatók a Nébih honlapján.
Elmondta: a vizsgálat szerint a bevásárlókocsikat, -kosarakat szinte minden áruházláncnál napi rendszerességgel mossák, ezek fogantyúit pedig általában műszakonként vagy annál is gyakrabban fertőtlenítik.
Az üzletek 73 százaléka nem gondoskodott a bejáratnál kézfertőtlenítőről vagy kesztyűről, de az üzletek vásárlóterében mindenhol rendelkezésre álltak a „higiénikus vásárláshoz szükséges egyszer vagy többször használatos eszközök”.
A boltok kétharmadában naponta többször fertőtlenítik a hűtők, tárolók fogantyúit, az áruszalagokat és a bankkártya-terminálokat.
Zsigó Róbert arról is tájékoztatott, hogy a közétkeztetésben is ellenőriztek, az elmúlt időszakban 230 helyen jártak a Nébih ellenőrei. A problémák között említette, hogy a dolgozók nem mindig fordítottak kellő figyelmet a személyi higiéniára és az egyéni ételhordók tisztaságára. Ugyanakkor szinte mindenhol alaposan hőkezelt, így biztonságos élelmiszereket tartanak az étlapon.
Szót arról is: megteremtették annak lehetőségét, hogy a szeszfőzdék és a szeszesital-gyártó üzemek átállhassanak fertőtlenítőszer-gyártásra. Az érdeklődő vállalkozások a Nébihnél jelentkezhetnek.
Zsigó Róbert közölte: a Nébih oldalán a vásárlók is számos tájékoztatót találhatnak, a napokban készült el a legújabb, letölthető tájékoztató a vásárlási és konyhai higiéniáról.
Az államtitkár megemlítette továbbá, hogy a Nébih honlapján létrehoztak egy termelőkereső felületet, ahol a helyi termelők regisztrálhatnak, és így könnyen megtalálhatják őket potenciális vásárlóik. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
AM: a Szupermenta termékteszt program többletinformációt ad a vásárláshoz
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta termékteszt programja fontos többletinformációt…
Tovább olvasom >Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >Január 1-jétől a felvásárlóknak 30 napon belül ki kell fizetni a termelőket
A 30 napos fizetési határidő a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fogyasztóvédelmi kiválóságok díjazása: elismerték a 2024. év legjobbjait
Az idei év kiemelkedő fogyasztóvédelmi referensei és különdíjazottjai vehették át…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 0,2 százalékkal mérséklődött októberben
Októberben az ipari termelés volumene 0,2, munkanaphatástól megtisztítva 3,1 százalékkal…
Tovább olvasom >A technológiai fejlődés és az üzleti utazások
Az International Workplace Group (IWG) – a hibrid munkamegoldások piacának…
Tovább olvasom >