AM-államtitkár: az élelmiszerbiztonság területén is nagy jelentőséggel bír az állatorvosok munkája
Az állatorvoslásban és az élelmiszerlánc-biztonságban már most láthatóak azok a kihívások, amelyek megválaszolásához az állatorvostan hallgatók új ötleteire lesz szükség – mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára pénteken az Állatorvostudományi Egyetem tanévnyitóján, Budapesten a szaktárca közleménye szerint.
Az államtitkár a közlemény szerint hozzátette azt is, hogy a növénytermesztés, az állattenyésztés és az élelmiszeripar új technológiái, a génszerkesztés, a globalizáció és az éghajlatváltozás megannyi következménye jól láthatóan eddig nem ismert kérdéseket szül a következő évtizedekben, amelyekre a jövő generációjának kell megadnia a szakmai és erkölcsi értelemben is megfelelő válaszokat.
Zsigó Róbert szerint az élet legfontosabb dolgait – az egészséget, a fiatalságot, a szabadságot – természetesnek érzi az ember, értéküket csak akkor becsüli meg, amikor a hiányukkal először találkozik. Ennek megfelelően az élelmiszerbiztonságot is hajlamosak magától értetődőnek gondolni, pedig annak a fenntartásán nap mint nap több ezer szakember dolgozik, élükön az állatorvosokkal – mondta.
Kitért arra is, hogy az állategészségügyi szolgálat hatékony munkájának egyik jól mérhető eredménye a különböző, nemzetközileg elismert mentességek megszerzése, illetve azok megtartása.
Ilyen volt 2014-ben a gümőkórtól, 2015-ben az Aujeszky-féle betegségtől való mentességnek az Európai Unió által történt elfogadása. Különösen nagy jelentőségű volt a közelmúltban a Magyarországon is megjelenő és nagy gazdasági károkat okozó magas patogenitású madárinfluenza járvány, amely felszámolása nem sikerült volna a magyar állategészségügy és a hatóság következetes és kiváló munkája nélkül – tette hozzá. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Az antibiotikum-rezisztencia terjesztéséért felelős DNS-szakaszt azonosítottak a szalmonellában
A szalmonellabaktérium két olyan DNS-szakaszát azonosították az Agrár-biotechnológia és precíziós…
Tovább olvasom >Egyre nagyobb kihívás a fenntarthatóság az élelmiszerbiztonságban
Az agrártárca kiemelten kezeli az élelmiszercsomagolás és a fenntarthatóság közötti…
Tovább olvasom >Tovább erősödnek hazánk agrárkapcsolatai Kenyával
Afrika lehet a világ legnagyobb globális élelmiszer-előállítója, hazánknak pedig az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hét trend, amely 2024-ben az in-store marketingre és a kereskedelmi dizájnra hatással lesz
A fogyasztók figyelmének megragadása és megtartása évről évre egyre nehezebbnek tűnik.…
Tovább olvasom >2024 a kihívások éve a dohányipar és dohány-kiskereskedelem számára
A gazdasági nehézségek ellenére várhatóan növekedett a dohány-kiskereskedelem éves árbevétele…
Tovább olvasom >Megjelent a Trade magazin legújabb száma!
A digitális verzió ezúttal is bővített formában jelent meg, és olvasható a levél…
Tovább olvasom >