Allianz Kockázati Barométer 2022: Magyarországon a világjárvány kockázata az elsőszámú üzleti fenyegetés

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 02. 09. 09:05
  • Az Allianz 11. felmérése: 2022-ben globális szinten a kiberbiztonság, az üzletmenet megszakadása és a természeti katasztrófák jelentik a három legnagyobb kockázatot.
  • A világjárvány kockázata globálisan a másodikról a negyedik helyre esett vissza, mivel a vállalatok többsége kevésbé aggódik, és úgy érzi megfelelően felkészült a jövőbeli járványokra.
  • A természeti katasztrófák és az éghajlatváltozás előrébb került az éves rangsorban. Ez a szélsőséges időjárási események gyakoribbá válásával és az átmenettel járó kockázatok növekedésével magyarázható.
  • A magyar ranglistán az első helyre a járványkitörés fenyegetettsége került, ezt követik a kiberincidensek majd a harmadik helyen megosztva az üzletmenet-megszakadás a makrógazdasági fejlemények és a képzett munkaerő hiányának kockázata áll.
  • Joachim Müller, az Allianz Kockázati Barométert is készítő AGCS vezérigazgatója szerint idén az üzletmenet megszakadása lesz a leginkább fenyegető alapvető kockázat, és a reziliencia építése versenyelőnnyé válik a vállalatok számára.”

Johannesburg/London/München/New York/Párizs/Sao Paolo/Szingapúr – 2022. január 18.

Az Allianz Kockázati Barométer felmérésének eredménye alapján 2022-ben a vállalatok számára a kiberkockázatok jelentik a legnagyobb fenyegetést világszerte. A zsarolóvírus-támadások, az adatvédelmi incidensek vagy a nagyobb informatikai leállások veszélye jobban aggasztja a vállalatokat, mint az üzletmenet-folytonosság és az ellátási láncok megszakadása, a természeti katasztrófák vagy a Covid19-világjárvány, amelyek mind súlyosan érintették a cégeket az elmúlt évben.

kiberbiztonsági események a felmérés történetében másodszor vezetik az Allianz Kockázati Barométer ranglistáját (a válaszok 44 százaléka rangsorolta első helyre), az üzletmenet megszakadása a második helyre szorult (42 százalék), a természeti katasztrófák jelentette kockázat pedig a 2021-es hatodik helyről a harmadik helyre  jött fel (25 százalék). Az éghajlatváltozás (a korábbi kilencedik helyről) az eddigi legmagasabb helyre ugrott, így hatodik (17 százalék), míg a világjárvány a negyedik helyre esett vissza (22 százalék). Az Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) éves felmérése 89 ország és terület 2650 szakértője, köztük vezérigazgatók, kockázatkezelők, alkuszok és biztosítási szakértők által megfogalmazott vélemények alapján készült. Tekintse meg a teljes globális rangsort, illetve az egyes országok kockázatait sorrendjükben felvonultató listákat!

„2022-ben az alapvető kockázatok terén valószínűleg továbbra is az üzletmenet megszakadása lesz a legfontosabb téma – foglalta össze a kilátásokat Joachim Müller, az AGCS vezérigazgatója. – A legtöbb vállalat attól tart a legjobban, hogy nem tudja előállítani termékeit, vagy nem képes szolgáltatásai zavartalanul nyújtani. 2021-ben példátlan mértékű, a legkülönfélébb okokból kialakult fennakadásokat láttunk, az idei év pedig csupán fokozatos enyhülést ígér. A vállalatokat megbénító kibertámadások, az éghajlatváltozáshoz köthető időjárási események ellátási láncra gyakorolt hatásai, valamint a világjárvánnyal kapcsolatos gyártási problémák és a szállítás terén tapasztalt szűk keresztmetszetek komoly fennakadásokat okoztak az elmúlt évben, és 2022-ben továbbra is ezek okozzák a legnagyobb aggodalmat. Az üzletmenet megszakadásának számos kiváltó okával szembeni reziliencia kiépítése egyre inkább versenyelőnnyé válik a vállalatok számára.”

Legfőbb kockázatok Magyarországon

Magyarországon 2022-ben az első számú fenyegetettséget a járványkitörés (34 százalék) jelenti, ezt követik a kiberincidensek (28 százalék), majd a harmadik helyen egyenlő arányban áll a ranglistán az üzletmenet-megszakadás (24 százalék), a makrógazdasági fejlemények (24 százalék) és a képzett munkaerő hiánya (24 százalék). Magyarországon 68 fő vett részt a felmérésben.

Kapcsolódó cikkeink