Alacsony zsírtartalmú tej fogyasztásával lassabban nő a felnőtt szervezet biológiai életkora
A sovány vagy 1 százalékos zsírtartalmú tejet fogyasztó felnőttek szervezetének biológiai életkora lassabban nő, mint a 2 százalékos, illetve teljes tejet fogyasztó társaiké – derült ki egy új tanulmányból.
A Utah állambeli Brigham Young Egyetem professzora, Larry Tucker az úgynevezett telomerek hossza, valamint a tejfogyasztás gyakorisága (napi, heti vagy kevesebb) és az elfogyasztott tej zsírtartalma (teljes tej, 2 százalékos, 1 százalékos vagy sovány) közötti kapcsolatot vizsgálta 5834 amerikai felnőtt bevonásával – olvasható a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő portálon.
A telomer a DNS-t “becsomagoló” makromolekula, a kromoszóma végén helyezkedik el és feladata, hogy óvja a kromoszómát és megakadályozza, hogy sejtosztódáskor sérüljön a genetikai információ. Ahogy az ember öregszik, a telomerek rövidülnek, szerkezetük gyengül.
A Oxidative Medicine and Cellular Longevity című folyóiratban publikált tanulmány szerint minél több magas zsírtartalmú tejet iszik az ember, annál rövidebbek a telomerei.
A tanulmány szerint az 1 százalékos zsírtartalmú tejet fogyasztó felnőttekhez képest a 2 százalékos tejet fogyasztók telomerei 69 bázispárral voltak rövidebbek, ami több mint négy év pluszt jelent a szervezet biológiai életkorában. A teljes tejet fogyasztó felnőttek telomerei pedig 145 bázispárral voltak rövidebbek, mint a sovány tejet fogyasztó felnőttekéi.
A tanulmányba bevont emberek csaknem fele naponta, negyedük legalább hetente egyszer iszik tejet. Majdnem egyharmaduk teljes tejet, másik 30 százalékuk 2 százalékos zsírtartalmú, 10 százalékuk 1 százalékos zsírtartalmú, 17 százalékuk pedig sovány tejet fogyaszt. Nagyjából 13 százalékuk pedig nem iszik tehéntejet.
Tucker azt is kimutatta, hogy a tejet nem ivók telomerei rövidebbek, mint az alacsony zsírtartalmú tejet fogyasztókéi. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Antibiotikum mentes, prémium libamáj előállításán dolgozik az INTEGRÁL Zrt.
Antibiotikum mentes, prémium libamáj előállításának, és az ehhez szükséges tenyésztés-tartástechnológiának…
Tovább olvasom >A termelők önköltségnövekedése áll a tejtermékek áremelkedése mögött
Az elmúlt hónapokban megfigyelhető, hogy az alaptermékek közül a tejtermékek…
Tovább olvasom >A Tej Terméktanács számos aktivitást tervez a következő két évben
Az Európai Bizottság döntése alapján 2019-ben hagyományos különleges termék elismerést…
Tovább olvasom >További cikkeink
Elemzők: tovább gyorsult a bérkiáramlás
Márciusban felgyorsult a keresetek növekedési üteme, és a vállalkozások nem…
Tovább olvasom >AM: hamarosan elfogadják az új nemzeti akvakultúra stratégiai tervet
Hamarosan elfogadják az új nemzeti akvakultúra stratégiai tervet, amely célul…
Tovább olvasom >Az EU keleti tagállamait sújtja leginkább az élelmiszerek drágulása
Az Európai Unió keleti tagállamait sújtja leginkább az élelmiszerek drágulása…
Tovább olvasom >