AKI: tavaly 9 százalékkal emelkedhetett az élelmiszeripari beruházások összértéke
Az élelmiszeripari beruházások összértéke az előzetes adatok alapján 9 százalékkal nőtt tavaly 2021-hez viszonyítva – olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) pénteken közzétett jelentésében.
Az összeg 57 százalékát gépekre és berendezésekre, 37 százalékát épületekre és építményekre, 2 százalékát járművekre fordították a beruházók, az arányok nem változtak jelentősen 2021-hez képest.
Érték alapján számolva a legnagyobb mértékben, 18 százalékkal az épületekre és egyéb építményekre költött ráfordítások nőttek, míg a járműberuházások 14 százalékkal, a gépek és berendezések fejlesztési összege 6 százalékkal nőtt.
Tavaly Magyarországon a legnagyobb beruházó az édességgyártás, az üdítőital- és ásványvízgyártás, valamint a baromfihús-feldolgozás volt. A három szakágazat együtt a teljes beruházási összeg 40 százalékát, összesen csaknem 139 milliárd forintot költötte ilyen célokra.
A beruházásokat 71 százalékban saját erőből finanszírozták a vállalkozások, a támogatások értékének aránya 10 százalék körül alakult. A banki hitel értékének aránya 8 százalékra esett tavaly. Az egyéb kölcsönök értéke elhanyagolható, arányuk 2021-ben is csak 2 százalék volt.
Az élelmiszeripari vállalkozások visszajelzései alapján az éves nettó árbevételük 34 százalékkal nőhetett éves összevetésben, míg a bruttó termelési érték 32 százalékkal. A vállalkozások saját tőkéje 18 százalékkal, jegyzett tőkéje 10 százalékkal emelkedett az előző évhez képest – írták a 493 élelmiszeripari vállalkozás jelentése alapján készült összefoglalóban.
Kapcsolódó cikkeink
Tovább drágulhat a tej
Az alapélelmiszerek közül a tej átlagára további emelkedés előtt áll,…
Tovább olvasom >Agrárközgazdasági Intézet: csökkent a gabona, az ipari- és takarmánynövények, valamint számos zöldség ára
Csökkent a gabona, az ipari- és takarmánynövények ára, a zöldségek…
Tovább olvasom >AKI: olcsóbb lett a hús és a tojás is
Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) által közzétett legfrissebb összefoglalók alapján 2024…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fejlesztette gyártástechnológiáját a nyírmeggyesi Parmen Konzervipari Zrt.
Több mint 232 millió forintból fejlesztette gyártástechnológiáját a zöldség- és…
Tovább olvasom >MTÜ: Budapest és a fürdővárosok vonzották a legtöbb vendéget az ünnepi hosszú hétvégén
Erős forgalom jellemezte a turisztikai szezonnyitónak is tekinthető március 15-i…
Tovább olvasom >Továbbra is a ProWein a bor- és szeszesital-ágazat vezető szakvására
Optimista hangulatban telt a világ legnagyobb és legjelentősebb bor- és…
Tovább olvasom >