Akár egymilliárdot is kaphatnak a fürdők

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 05. 20. 10:30

Az európai uniós lehetőségek megszűnése után hazai pályázati forrásból kapnak fejlesztési támogatást beruházásaikhoz a fürdők – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára a Magyar Fürdőszövetség nyíregyházi közgyűlésének szerdai sajtótájékoztatóján.

gyulaivárfürdő

Ruszinkó Ádám elmondta: a tervek szerint a gyógyhelyi fejlesztésekhez maximum egymilliárd forint összegű támogatásra pályázhatnak majd a fürdőüzemeltetők, s a pályázatot várhatóan augusztusban hirdetik meg. Hozzátette, hogy emellett az épületek energetikai fejlesztésére is pályázhatnak majd a vállalkozások, továbbá a pénzügyi eszközök biztosításához kedvezményes hitellehetőséget vehetnek igénybe.

Az államtitkár-helyettes megemlítette azt is, hogy informatikai és kutatásfejlesztési pályázati lehetőségeket ugyancsak igénybe vehetnek majd a fürdők, illetve a szakemberképzéshez szintén kaphatnak támogatást.

A kutatás-fejlesztéssel kapcsolatban külön szólt arról, hogy az egészségturizmus lényeges szegmenséről van szó, hiszen a magyarországi gyógyvizek nemcsak a reumatikus kezelések eredményességét segítik elő, hanem bel-, bőr- és nőgyógyászati, illetve légzőszervi terápiákra is alkalmasak. Ezért például gyógybarlangok, mofetták (szén-dioxid-gáz) és klimatikus gyógyhelyek jöhetnek létre a jövőben.

Ruszinkó Ádám tájékoztatott a fürdők nemzeti tanúsító védjegyrendszeréről is, amely szerinte az egy-öt csillagos minősítéssel garancia a szolgáltatás színvonalára. Elmondta, eddig 12 fürdőüzemeltető 21 egységét minősítette.

Czeglédi Gyula, a Magyar Fürdőszövetség elnöke hozzáfűzte, hogy a következő 2-4 évben várhatóan az igényes magyarországi vállalkozások mindegyike megméreti magát a védjegy minősítési rendszerén. A szövetségi vezető szólt arról is, hogy a fürdők felkészültek az idei szezonra, szabadtéri létesítményeiket is megnyitják május végéig.

Podlovics Roland, a nyíregyházi Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón bejelentette: a 2013-ban gyógyhellyé nyilvánított Sóstógyógyfürdőn június közepén nyitják meg a wellnessfürdő új gyógyászati szárnyát, a reumatikus-, bőr- és nőgyógyászati betegségeket kezelő orvosi részleg egy 2,1 milliárdos komplex fejlesztés keretén belül 380 millió forintért épül. (hirado.hu, MTI)

Kapcsolódó cikkeink