Magazin: Ajánljuk, vagy ne?
A bostoni Harvard Business School kutatásai szerint, ha az étteremben a vendégnek felajánlják annak a lehetőségét, hogy kisebb adag köretet is kérhet – függetlenül attól, hogy ezért kap-e némi kedvezményt vagy sem –, 15-30 százalékuk a kisebb adagot választja. Persze ne felejtsük, a felmérés az USA-ról szól! Az emberek általában tudják, mennyit lenne ideális fogyasztaniuk, csak éppen hajlamosak megenni mindent, ami a tányéron van. Viszont az a tény is ismert, hogy az ilyesmi elhízáshoz vezethet, és ellene szól az egészségtrendeknek, nem meglepő hát a kutatás eredménye.
Ugyanakkor arról se feledkezzünk meg, hogy a vendéglátós kiadásai között viszonylag alacsony a köret költsége, és ez lehetővé teszi, hogy az étterem a nagyobb adaggal olcsón közvetítse fogásainak többletértéket. Erről pedig miért is mondana le a szakma? Egy átlagos köret megfelezésével 200-250 kalória is megspórolható, mégsem vagyunk biztosak benne, hogy az „akciót” megfelelő kommunikáció nélkül bárki is sikerrel adaptálhatná az itthoni körülmények közé
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Gundel emléktábla-koszorúzás
180 éve született Gundel János vendéglős, a híres gasztronómiai dinasztia…
Tovább olvasom >Drasztikus az áremelkedés a Balatonnál
A Balaton környéki szállások árai idén átlagosan 10%-kal nőttek az…
Tovább olvasom >