AI-jelölést szeretnének a fogyasztók az élelmiszercímkéken
Egy friss felmérés szerint a fogyasztók 83%-a úgy véli, hogy az élelmiszerek címkéin fel kellene tüntetni, ha azok mesterséges intelligencia (AI) alkalmazásával készültek.
Az Ingredient Communications megrendelésére a SurveyGoo által 2024 októberében az Egyesült Királyságban és az USA-ban végzett kutatásban több mint a válaszadók fele (55%) határozottan egyetértett ezzel, és csak 4% utasította el az ötletet.
A résztvevők 78%-a szerint az AI alkalmazását az élelmiszerek tervezése és gyártása során törvényileg kellene szabályozni, míg csak 6% nem értett ezzel egyet. Bár a válaszadók több mint fele (52%) úgy gondolja, hogy az AI pozitív fejlesztés, amely az emberiség javát szolgálja, csupán 42% nyilatkozott kedvezően az AI technológiával készült élelmiszerek kapcsán.
Generációs különbségek is megfigyelhetők: a Z (65%) és az Y generáció (57%) többsége támogatja az AI alkalmazását az élelmiszeriparban, ezzel szemben az X generáció (44%) és a baby boomerek (25%) jóval kevésbé lelkesek.
Biztonsági aggályok és bizalmatlanság
A kutatás rávilágított, hogy a válaszadók 44%-a szerint az AI-technológiával készült élelmiszerek kevésbé lehetnek biztonságosak. Mindössze 26% mondta, hogy szívesebben vásárolna ilyen termékeket, míg 29% elutasítóan áll hozzájuk.
Richard Clarke, az Ingredient Communications ügyvezetője szerint az élelmiszeripari vállalatoknak figyelembe kell venniük a fogyasztók érzéseit, különösen az AI átlátható használatát illetően. Clarke felhívta a figyelmet arra, hogy az álhírek és a félelmek gyorsan terjedhetnek, ahogy ez a genetikailag módosított növények esetében is történt 30 éve. Szerinte a vállalatoknak kommunikációs stratégiát kell kidolgozniuk azzal kapcsolatosan, mi módon tájékoztatják a közvéleményt az AI alkalmazásának módjáról.
ESM
Kapcsolódó cikkeink
Nem mindegy, hogy megregulázzuk vagy gúzsba kötjük a mesterséges intelligenciát
Tavaly év végére a globális AI-beruházások elérték a nagyságrendileg 500 milliárd…
Tovább olvasom >Eszpresszó koncentrátumot vezet be a Nescafé az USA-ban
Új terméket dobott piacra a Nescafé az Egyesült Államokban. Az…
Tovább olvasom >Átlag alatti a magyaroknál a mesterséges intelligencia használata a munkában
A magyar munkavállalók a globális átlagnál ritkábban alkalmazzák a mesterséges…
Tovább olvasom >További cikkeink
Capsicum Club az Univertől
Egy egészen különleges helyszínt álmodott meg, majd hívott életre január…
Tovább olvasom >Nem mindegy, hogy megregulázzuk vagy gúzsba kötjük a mesterséges intelligenciát
Tavaly év végére a globális AI-beruházások elérték a nagyságrendileg 500 milliárd…
Tovább olvasom >Egy ősi gyógynövény, amely segít megszűntetni a fájdalmat
Az emberiség évezredek óta fordul a természet erejéhez, ha egészségének…
Tovább olvasom >