Ahol egy tucat tojás 42 ezer forintba kerül

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 08. 10. 11:01

Sehol a világon nincs olyan magas az infláció, mint Venezuelában, és a helyzet egyre romlik – olvasható az origo.hu-n.. A pénz leértékelődése miatt az árak az egekben, a boltokban áruhiány van. A feketepiac virágzik, de ott az árak még magasabbak. A havi minimálbérből csak öt zacskó tésztára vagy öt kiló kukoricalisztre, esetleg két kiló tejporra futja.

venezuela

Mára a világon Venezuelában a legmagasabb az infláció, elemzők szerint 2017 végére elérheti a 2200 százalékot. A hazai valuta, a bolívar leértékelődése miatt az állam és a kereskedők egyre nehezebben tudnak külföldről élelmiszert vásárolni, ami egyrészt nagyon magas árakhoz, másrészt áruhiányhoz vezetett.

Venezuelában háromféle boltban lehet élelmiszert vásárolni. Állami üzletekben, ahol alacsonyabbak az árak, mivel a kormány ártámogatást nyújt a termékekre. Jelenleg az állami üzletek csak a hét bizonyos napjain vannak nyitva, akkor is csak többórás sorban állás után lehet bejutni, és semmi nem garantálja, hogy nem üres polcok fogadják az embert, mire bejut.

Magánüzletekben, ezekben az árak ártámogatás híján magasabbak, de a termékhiány ugyanúgy jellemző.

Valamint a feketepiacon, ahol az árak az egekben vannak, bizonyos esetekben egy-egy termékért a 15-szörösét kell fizetni annak, amit az állami boltokban.

A havi minimálbér Venezuelában 15 ezer bolívar (420 ezer forint). Ez első pillantásra soknak tűnhet, de a feketepiacon egy kiló tésztáért nem ritkán 84 ezer forintnyi bolívart is elkérnek, vagyis egyhavi minimálbérből öt kiló tésztát lehet venni.

A Business Insider összeszedte, mennyibe kerül néhány alapvető élelmiszer a venezuelai feketepiacon.

Egy kiló tejpor 196 ezer forintnyi bolívar. Tejet gyakorlatilag az egész országban lehetetlen kapni, szóval marad a tejpor, de a minimálbérből csak havi két kilóra futja.
Egy kiló kukoricaliszt 84 ezer forintnyi bolívar körül van, más szóval a minimálbérből 5 kiló kukoricaliszt jön ki.
Egy kiló tésztáért szintén elkérnek 84 ezer forintnyi bolívart.
Egy tucat tojás 1500 bolívar, vagyis 42 ezer forint.
A kávé luxus Venezuelában, fél kilóért 2000 bolívart, 56 ezer forintot kell fizetni a feketepiacon.

Egy egész ország nyomorog

Egy 2015-ös felmérés szerint Venezuelában az emberek 76 százaléka élt a szegénységi küszöb alatt, és a helyzet azóta ilyen infláció mellett nyilván sokkal rosszabb lett. (origo.hu)

Kapcsolódó cikkeink