Agrárminiszterek csúcstalálkozója Berlinben – Fejlődő és fejlett országok gondjai

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 01. 18. 15:11

Helyszíni tudósítás

A Nestlé meg akarja duplázni kávéból származó bevételét a következő tíz év során. Ennek érdekében 500 millió dollárt terveznek befektetni, jelentette be Peter Brabeck-Lemathe, a konszern igazgatási tanácsának elnöke Berlinben szombaton, az agrárminiszterek csúcstalálkozójának egyik konferenciáján.

– Vállalatunk több országban összesen 680 ezer kisparaszttal működik együtt, akik a magas minőségű növényi alapanyag mellett képzést is kapnak tőlünk, többek között a víz gazdaságos felhasználásával történő kávétermesztéshez. Abban is támogatta őket a Nestlé, hogy földjeiket hivatalosan regisztráltassák, és ezzel jogaikat megvédhessék.

Hozzátette, a termelést úgy akarják megduplázni, hogy 20 százalékkal kevesebb energiát használnak fel hozzá, és 30 százalékkal csökkentik a széndioxid kibocsátását.

Nyolcvankét ország, köztünk hazánk képviselte magát a rendezvényen, amit a hagyományos Nemztetközi Zöld Hét élelmiszer vásár keretében tartottak. A résztvevők az éhezés és alultápláltság leküzdése érdekében a felelősségteljes beruházások lehetőségeiről tárgyaltak legtöbbet. A politikusok mellett a gazdasági élet vezető szereplői is részt vettek a tanácsokozásokon és a sajtótájékoztatókon is. Bár nagy konferencia termekbe hívták meg az újságírókat, a nagy érdeklődés miatt gyakran a sajtó egyes szőnyegpadlón ültek vagy álltak, és a falnak támaszkodva jegyzeteltek.

A Nestlé példája a felelősségteljes beruházásokra azért fontos, mert még nem általános. Az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának (UNCTAD) főtitkárhelyettese, a bolgár Petko Draganov bevezető előadásában felhívta a figyelmet többek között a következőre:

– Mivel a szükségesnél kevesebb élelmiszert termelnek a világon, fennáll a veszély, hogy a fejlődő országok mezőgazdaságába beruházó külföldi vállalatok nem belföldi fogyasztásra termelnek, hanem csak exportra.

A globális fórum résztvevői ízelítőt kaphattak szombaton egy fejlett ország mezőgazdasági termelőinek gondjaiból is: „Elegünk van” jelszóval 25 ezer német mezőgazdasági termelő vonult Angela Merkel kancellár hivatala elé, és tiltakozott a tömeges állattartás, a peszticidek felhasználása, valamint a kistermelőkre háruló növekvő árnyomás ellen.

Amikor szombaton délelőtt a vásár felé utaztam, a menetrend szerinti városi busznak meg kellett állnia, mert hetven traktor vonult előttünk. Transzparenseiken, szintén a német parasztság nevében, az európai agrárpolitika döntéshozóinak címezték követelésüket: A tejtermelők egy liter tejért ne 40 centet kapjanak, hanem jussanak hozzá az előállítás átlag 50 cent költségéhez, mert így fenntarthatatlan a tejtermelés.

Bajai Ernő

Kapcsolódó cikkeink