Agrárkutatási központ: mintegy 250 millió forintból újult meg a “ceglédi gyümölcskutató”

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 02. 07. 11:13

Mintegy 250 millió forintból újult meg a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcs-és Dísznövénytermesztési Kutatóintézetének Ceglédi Kutató Állomása – közölte az agrárkutatási központ  az MTI-vel.

A kutatóállomás épületei energetikai fejlesztésének köszönhetően, amelyet a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programból (KEHOP) finanszíroztak, a műemlék jellegű épület teljeskörű nyílászáró cseréjére, korszerű hőszigetelésére és fűtőberendezéseinek cseréjére is sor került.
Az állomáson évtizedek óta folytatott kutató és fejlesztő munkának köszönhetően számos új fajtával erősítették a magyar gyümölcs belföldi és külföldi elismerését, többek között 14 új kajszibarack fajta és 7 új szilvafajta fűződik a ceglédi “szellemi műhely” kutatóinak nevéhez.
Az intézet céljai között kiemelt jelentőséggel bír továbbá a vírusmentes szaporítóanyag biztonságos és hatékony előállítása, szaktanácsadói tevékenysége pedig elsősorban a gyümölcstermőhelyek kiválasztására, a fajták társítására, fagyhatások mérséklésére és a termésszabályozásra terjed ki – olvasható a NAIK közleményében. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink