Agrárkutatási központ: mintegy 250 millió forintból újult meg a “ceglédi gyümölcskutató”
Mintegy 250 millió forintból újult meg a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcs-és Dísznövénytermesztési Kutatóintézetének Ceglédi Kutató Állomása – közölte az agrárkutatási központ az MTI-vel.
A kutatóállomás épületei energetikai fejlesztésének köszönhetően, amelyet a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programból (KEHOP) finanszíroztak, a műemlék jellegű épület teljeskörű nyílászáró cseréjére, korszerű hőszigetelésére és fűtőberendezéseinek cseréjére is sor került.
Az állomáson évtizedek óta folytatott kutató és fejlesztő munkának köszönhetően számos új fajtával erősítették a magyar gyümölcs belföldi és külföldi elismerését, többek között 14 új kajszibarack fajta és 7 új szilvafajta fűződik a ceglédi “szellemi műhely” kutatóinak nevéhez.
Az intézet céljai között kiemelt jelentőséggel bír továbbá a vírusmentes szaporítóanyag biztonságos és hatékony előállítása, szaktanácsadói tevékenysége pedig elsősorban a gyümölcstermőhelyek kiválasztására, a fajták társítására, fagyhatások mérséklésére és a termésszabályozásra terjed ki – olvasható a NAIK közleményében. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Külföldön is keresett a magyar dió
Az adventi időszakban sokan vásárolnak diót – elég, ha csak…
Tovább olvasom >Újabb élelmiszermentő intézkedést vezet be a Lidl
A Lidl Magyarország elindította „Mentsük meg! élelmiszermentő akcióját, mellyel tovább…
Tovább olvasom >Újabb élelmiszermentő intézkedést vezet be a Lidl
A Lidl Magyarország elindította „Mentsük meg! élelmiszermentő akcióját, mellyel tovább…
Tovább olvasom >További cikkeink
Intrum: A mély válságot elkerüljük, de elhúzódó recesszió és hitelválság jöhet
Várhatóan 2023-ban sem javul jelentősen a magyar háztartások pénzügyi helyzete…
Tovább olvasom >Magyar Bankholding: Idén megindulhat a gazdasági teljesítmény növekedése
2023 végére egy számjegyű lehet az infláció, az éves átlag…
Tovább olvasom >A sonka külön termékcsoportot alkot a Magyar Élelmiszerkönyvben – ezt kell tudni róla
A sonka hosszú évszázadok óta rendkívüli népszerűségnek örvend. Világviszonylatban ugyan…
Tovább olvasom >