Agrárkamarai stratégia a kormánynak címezve

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 06. 29. 00:26

A Magyar Agrárkamara 2009. június 25-i küldöttgyűlésén 10 pontos agrárstratégiai ajánlást fogadott el. A kormánynak szánt, a szakállamtitkár által már át is vett ajánlás a mezőgazdaság és élelmiszeripar válságos helyzetéből keresi a kiutat.

Az Agrárkamara azokat a stratégiai pontokat, kérdéseket veszi sorra, ahol alapos elemzéseket, vitákat tart szükségesnek.
A jövőre nézve megállapítja, hogy távlatosan nettó agrárexportőr ország lehetünk, mert gazdaságosan is több élelmet vagyunk képesek előállítani, mint az ország hazai szükséglete. A jövő agrárgazdaságának a jelenleginél lényegesen több hozzáadott értéket és több vállalati nyereséget kell előállítani és realizálni.
Az európai  korrekt versenyt támogatnunk kell, de nem nézhetjük tétlenül, hogy az itthon  kedvező hatékonysággal előállítható termékek kiszorulnak a hazai piacról. Reális célként kell kitűznünk, hogy a belföldi élelmiszer-fogyasztásból a hazai eredetű magyar élelmiszer fogyasztásának dominanciája  megmaradjon.
A küldöttgyűlésen Forgács Barna, az Agrárkamara elnöke úgy értékelte, hogy az állattenyésztésen belül a legmélyebb válság a tejpiacon alakult ki, elsősorban az elhibázott uniós tejpiaci reform, a megemelt kvóták miatt. Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára bejelentette, hogy a tejágazat válságának enyhítésére összesen 18 milliárd forintos programot dolgoz ki az agrártárca. Az intézkedések egy részéhez Brüsszelnek is hozzá kell járulnia. 

 

Kapcsolódó cikkeink