Agrár Széchenyi Kártya – lesz a Takarékbankban is

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 24. 13:17

A kormány számít a szövetkezeti hitelintézetekre az agrárfinanszírozásban. Erről beszélt Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára hétfőn Budapesten a takarékszövetkezeti vezetőknek tartott stratégiai fórumon. Az eseményről az eszmecserét követően a vidékfejlesztési tárca adott tájékoztatást. Eszerint hamarosan a Takarékbankban is lehet majd Agrár Széchenyi Kártyát igényelni. Az első Agrár Széchenyi Kártyát október 27-én csütörtökön a Parlamentben veheti át az első igénylő a miniszterelnöktől.

Az államtitkár előadásában elemezte a magyar agrárfinanszírozás és –támogatás helyzetét, majd kitért a mezőgazdasági vállalkozások hitelgazdálkodására is. Elmondta: az agrárágazat társas vállalkozásainak hitelállománya 2009-ről 2010. végére a 7,4 százalékos csökkenést követően 313,7 milliárd forintot tett ki. Az ágazat hiteleinek csupán 22 százaléka volt devizahitel a múlt évben, míg ez az arány nemzetgazdasági szinten átlagosan 55,7 százalék volt.
Czerván György ismertette a szeptember 1-jén indult Agrár Széchenyi Kártya konstrukciót, amelyet az őstermelők, a családi gazdaságok, az erdő-, a vad- és a halgazdálkodással foglalkozó kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) igényelhetnek. Az egy, kettő vagy három éves lejáratú folyószámlahitel összege minimum 500 ezer forint, felső határa pedig 25 millió forint lehet. A szóban forgó konstrukcióhoz a magyar állam 2 százalék kamattámogatást és kezességvállalási díjtámogatást biztosít.
A kormány 400 millió forinttal megemelte a költségvetésből a kamat- és a kezességi díjtámogatásra fordítható keretet. Így összesen egymilliárd forint fordítható erre a célra. Az Agrár Széchenyi Kártya Program nem jöhetett volna létre, ha nincs állami kamat- és garanciatámogatás, amelynek segítségével a magyar bankszektor szereplői könnyebben nyújthatnak hitelt a vállalkozásoknak. Mostanáig az OTP és a Volksbank kapcsolódott be az Agrár Széchenyi Kártya hitelfolyósításba. Az államtitkár megerősítette, hogy a későbbiekben a hitelprogramhoz több pénzintézet is csatlakozik.
A minisztériumi vezető a fórumon tájékoztatást adott a 2012. január 1-jétől induló Fagykár Forgóeszköz Hitelprogramról továbbá a már elérhető MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram részleteiről is. A Fagykár Forgóeszköz Hitelprogramban a gazdálkodók minimum 500 ezer és maximum 5 millió forint száz százalékban banki kamat- és költségmentes hitelt kapnak. A kölcsön futamideje maximum 20 év 3 év türelmi idővel. A hitel összegét a károsodás mértékével arányosan állapítják meg. Száz százalékos károsodás esetén 800 ezer forint hektáronkénti hitel igényelhető. A kedvezményes hitelt az a mezőgazdasági termékek elsődleges előállításával foglalkozó vállalkozás, mezőgazdasági őstermelő és családi gazdálkodó veheti fel, akinek ültetvényében kárt okoztak az idei tavaszi fagyok, és ezt a jogszabályokban foglaltak szerint igazolja is.
Az államtitkár felhívta a figyelmet a vidéki takarékbank-hálózat fontosságára. Hangsúlyozta: jelenlétük előnyt jelent a kereskedelmi bankokkal szemben, amelyek csak a nagyobb városokban vannak ott, és a gazdák számára nehezebben elérhetőek.

(munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink