Afrikai sertéspestis: ágazati összefogást szorgalmaz az agrárkamara

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 05. 15. 11:20

Az afrikai sertéspestis miatti gazdasági károk mérséklése érdekében ágazati összefogást szorgalmaz a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – mondta Éder Tamás, a szervezet élelmiszeriparért felelős alelnöke az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

A szakember hangsúlyozta: eddig csak vaddisznókban mutatták ki az afrikai sertéspestist Magyarországon, és a sertéstenyésztőknek mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a betegség ne terjedjen át a házi sertésekre, a lehető legszigorúbban be kell tartani az állategészségügyi szabályokat.
A sertéspestis megjelenése óta több ország tilalmat vezetett be a magyar sertéshúsra, így 40-50 ezer tonnányi exportpiacot veszítenek el a hazai termelők, ami a hazai sertéshústermelés több mint 10 százaléka – mondta a NAK alelnöke.
Éder Tamás úgy fogalmazott: kérdés, hogy a túlkínálat mennyire “nyomja” majd a piacot.
Már érzékelhető az árak csökkenése, ugyanakkor a tenyésztők költségei nem változtak. Fontos, hogy a feldolgozók és a kiskereskedők ne próbálják túlzottan leszorítani az árakat, mert az hosszabb távon sokkal súlyosabb gazdasági károkat okoz – fejtette ki az agrárkamara alelnöke. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink