Áfacsökkentés: válaszra várnak a kereskedők

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 01. 12. 11:16

Még a héten tisztázódik, hogy a január elsején a sertéstőkehúsokra bevezetett ötszázalékos áfakörbe pontosan mely termékek tartoznak. Az elmúlt napokban ugyanis kiderült: a kereskedők számára gyakran nem világos, mely húsrészeket adhatják olcsóbban vevőiknek és melyek azok a termékek, amelyek után még mindig 27 százalékos adót kell fizetni – írja a Magyar Idők.

serteshus

A lap kérdésére Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta: a Földművelésügyi Minisztérium péntekre összehívott egyeztetőfórumán vélhetően érdemi áttörés történik a kérdésben, a politikai döntéshozók és a szakma képviselői minden bizonnyal megtalálják majd a közös hangot.

Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a VHT elnöke szerint minél előbb meg kell határozni ezt a kört, hogy a kereskedőket se érje kár amiatt, hogy nem értelmezik jól a jogszabályt. A szakember szerint például a comb, a karaj, a tarja vagy a lapocka biztosan benne lesz a kedvezményes körben. Azt ugyanakkor tisztázni kell például, hogy ha a vásárló egy kiló, ötszázalékos áfával terhelt tarját például darálva kér a hentestől, akkor az még az alacsonyabb adókulcs alá esik-e.  (Köpöncei Csilla, magyaridok.hu)

Kapcsolódó cikkeink