Adatalapú kampánytervezés a maximális hatékonyság eléréséhez

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 04. 08. 10:07

Az elmúlt évek technológiai fejlődésének köszönhetően átalakultak a korábbi médiafogyasztási szokások, ami ezzel egyidejűleg átformálta a teljes reklámpiacot is. A fogyasztók információkeresési és vásárlási szokásai megváltoztak, és a hirdetőknek lépést kell tartaniuk ezzel a változással, viszont ez sokszor csak a költségek egyoldalú átcsoportosításához vezet.

A hirdetők egy része teljesen áttér az online térben való hirdetésre, nem számolva azzal, hogy hiába fizet a hirdetésért, az nem biztos, hogy jókor találja el a fogyasztót. Egy hirdetés akkor a leghatékonyabb, ha a megfelelő fogyasztót a megfelelő időben, azaz a vásárlási folyamatának információgyűjtési és döntéshozási szakaszában találja meg. Az online értékesítés valóban nagymértékben növekszik, FMCG-területen azonban az offline tér a domináns értékesítés szempontjából.  A fogyasztók nagyobb része továbbra is a boltok polcai előtt szembesül a vásárlási döntés meghozatalának problémájával. Grocery területen az in-store döntések 76%-át, míg a Mass Merchant esetében 82%-át hozzák meg a boltok polcai előtt.*

Egy online hirdetés észlelése és a vásárlási döntés meghozatala között rengeteg direkt és indirekt módon befolyásoló információ/tényező, illetve nagymértékű reklámzaj érheti a fogyasztót, ami után a fogyasztó fejben szelektálni fogja ezeket az információkat. Egy in-store kampány esetében a fogyasztó már az értékesítési csatornában van jelen, így adott a lehetőség, hogy közvetlenül a vásárlási döntés meghozatalakor fejtse ki hatását, és ráerősítsen más csatornákon futtatott hirdetésekre.

Az in-store megjelenések esetében is kiemelten fontos a kampánycélok definiálása és az időzítés, a promóciós mechanizmus, az eszközök és a kiválasztott áruházak a célokhoz való illesztése a hatékonyság növelése érdekében. A dunnhumby média célja a tervezési folyamat támogatása a vásárlási szokások elemzésével, támaszkodva arra az adatbázisra és az ebből eredő tudásra, mely az elmúlt évben a Tesco közép-európai áruházaiban kivételezett és elemzett több mint 1600 kampány, valamint a külföldi piacok tapasztalatain alapul. Az elemzések során a Tesco Clubcard adatokat, valamint a kontrolláruházak teljesítményét vizsgálva törekszünk arra, hogy minél teljesebb képet nyerjünk a kivitelezett aktivitások sikerességéről. Ezzel a tudással járulunk hozzá, hogy ügyfeleink költségkerete a lehető legoptimálisabban kerüljön felhasználásra, a lehető legjobban szolgálva a kampány tervezési fázisában megfogalmazott üzleti célokat, mint például a maximális vizibilitás elérése, egy új termék megismertetése a vásárlókkal vagy a forgalom növelése.

*reklámköltés-előrejelzés, 2017. június, Zenith. (x)

Kapcsolódó cikkeink