A zöldség- és gyümölcságazat értéket és munkahelyeket teremt

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 09. 12:03

Magyarországon lényegében minden adott a kertészeti ágazat fejlesztésére – hangoztatta V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és terméktanács (FruitVeB) évértékelő rendezvényén.

A szaktárca tájékoztatása szerint az államtitkár az eseményen többek között arról beszélt: a mezőgazdaság feladata nemcsak az, hogy jó minőségű élelmiszerekkel lássa el az országot, hanem az is, hogy termelésével fenntartsa a környezetet, annak kultúráját és a helyi közösségeket is. Azért fontos a kertészet támogatása, mert jelentős munkaigényű tevékenységével növelheti a vidéki foglalkoztatást.

Az ágazatban különösen fontos a fogyasztói bizalom fenntartása, mivel a tavaszi e-coli járvány megmutatta, milyen károkat okozhatnak a pontatlan vagy valótlan hírek. Ezek az információk pedig az egész zöldségágazat válságát okozták – emlékeztetett az államtitkár. A fogyasztók bizalmának megőrzése illetve helyreállítása valamint a helyi piacok megerősítése segíthet a hasonló válságok megelőzésében.

Az államtitkár külön is kitért azokra az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból finanszírozott pályázatokra, amelyek a kertészetet támogatják. Szólt arról, hogy idén nyáron már volt lehetőség a gyümölcsültetvények korszerűsítésére a 2 milliárd forintos keretből a vegyes gazdálkodást folytató vagy évelő növényeket termesztő gazdálkodók igényelhettek pénzt fejlesztésre.

A jövő év január 1-jétől pedig megnyílik a kertészetek felújítását, bővítését segítő pályázat. A mezőgazdasági termelők, zöldség-gyümölcs termelői csoportok épületek, tárolók építésére, felújítására és az energiaellátást biztosító berendezések megvásárlására kérhetnek támogatást. A következő év első felében pedig új pályázat nyílik meg a nem mezőgazdasági tevékenységgé diverzifikálás segítésére az agrárágazaton kívüli munkahelyek létrehozásának támogatására. erre mintegy 7 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

Mártonffy Béla, a FruitVeB elnöke évértékelőjében azt húzta alá: bár ellentmondásos évet zárt a zöldség-gyümölcsszektor, a mezőgazdaság legfejlődőképesebb ága mégis a kertészet, amely kiemelkedő eredményeket érhet el a foglalkoztatásban és a hozzáadott érték teremtésben is.

(munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink