A VM könnyítene a kis élelmiszer-előállítók helyzetén

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 07. 11. 12:50

Kitüntetett szereppel bír az élelmiszerbiztonság a Nemzeti Vidékstratégiában – közölte Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) helyettes államtitkára az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága élelmiszerbiztonsági albizottságának ülésén. A kis élelmiszer-előállítók helyzetének könnyítése érdekében felül kell vizsgálni az élelmiszerlánc-felügyelet által kirótt díjakat és az ide vonatkozó jogszabályokat is.

Az élelmiszerbiztonság jelentőségét mutatja, hogy az élelmiszer-feldolgozás bruttó termelési értéke tavaly Magyarországon elérte a 2036 milliárd forintot, a kivitel pedig 648 milliárd forintot tett ki – mondta Bognár Lajos a Baromfi Terméktanács honlapja szerint. Mindez pedig azt jelzi, hogy a bel- és a külföldi piacok megtartása érdekében is fontos kérdésként kell kezelni az élelmiszerbiztonságot – tette hozzá.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy a kis élelmiszer-előállítók helyzetét könnyíteni kell annak érdekében, hogy termékeik piacra jutása könnyebb lehessen. Ezért felül kell vizsgálni az élelmiszerlánc-felügyelet által kirótt díjakat, valamint a jogszabályokat is. Emellett erős, átlátható hatósági tevékenységre is szükség van.

A honatyák jelezték: továbbra is fenn kell tartani a szigorú ellenőrzéseket, hogy megmaradhasson a nemzetközi viszonylatban is jól működő magyar élelmiszerbiztonsági rendszer. Bognár Lajos képviselői kérdésre közölte: Magyarország is szállíthat zöldséget és gyümölcsöt Oroszországba – igaz, szigorú feltételekkel – írja a szabadfold.hu.

Kapcsolódó cikkeink