A világ legnagyobb rovargyárát építik meg Franciaországban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 02. 25. 11:03

Az Ynsect Amiens-be álmodta meg az ízeltlábú-farmot, mely az ígéretek szerint évi 20 ezer tonna fehérjét állít majd elő a rovarokból írja a CNBC nyomán az mfor.hu.

Nagyszabású tervet jelentett be a francia Ynsect haleledel- és szervestrágya-gyár: megépítik a világ legnagyobb rovargyárát. A komplexumot az észak-franciaországi Amiens közelében húzzák fel, az első kapavágás 2019-ben csattan majd el, és a gyár az ígéretek szerint lisztkukacokból évi 20 ezer tonna fehérjét állít majd elő.

Az Ynsect 125 millió dollárnyi támogatást gyűjtött össze a terv megvalósítására, és közlésük szerint ebből egy új, észak-amerikai üzem is kijöhet. Az biztos, hogy munkásokra nem nagyon kell majd költeniük, mert a vállalatnál a rovargyártás teljes folyamatát gépek végzik.

Bár a nyugati kultúrákban idegenkedve figyeljük a rovarevést, élettanilag nagyon hasznos, mert az ízeltlábúak fehérje- és vitamintartalma magas. Ami még óriási előnyük, hogy tenyésztésük sokkal kevésbé terheli meg a bolygót, mint a hagyományos állattenyésztés. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint egységnyi tücsök hatodannyi élelmet pusztít el, mint az ugyanannyi fehérjét tartalmazó szarvasmarha. Ráadásul a tücsök nem ereget metánt, így a klímaváltozáshoz sem járul hozzá, a maradéka pedig jól komposztálható.(CNBC, mfor.hu)

Kapcsolódó cikkeink