A világ első, tényleg zöld élelmiszerboltja

Szerző: Kátai Ildikó Dátum: 2021. 01. 27. 10:47

LBC Petal tanúsítást kapott a ballardi (USA) PCC áruház, ami azt jelenti, hogy valóban, szigorú értelemben is ez egy zöld épület. Így a világ első Living Building Challenge (LBC) Petal (szirom) tanúsítvánnyal rendelkező élelmiszerboltja lett, amelyet a világ legszigorúbb zöld építési szabványának tartott International Living Future Institute ad ki.

Zöld minősítésű élelmiszerbolt

A POPAI Magyarország* anyaszervezete, a Shop! központ által kiadott Retail Enviroments oldalakon a témát ismertetve Jo Rossman főszerkesztő kiemeli, hogy az áruház megfelel a szabvány leírása szerinti anyaghasználat, hely és szépség elvárásainak.


Követendő példa

-A PCC ezzel az épülettel egy sztenderdet állít az élelmiszerboltok számára világszerte, megmutatva a szebb jövő építésének lehetőségeit – mondja Shawn Hesse, az International Living Future Institute (ILFI) üzletfejlesztési igazgatója.

A Seattle Ballard kerületében található PCC épület külső-belső dizájnját több éves erősfeszítéssel alakították át.

– A PCC évtizedek óta azon dolgozik, hogy fenntartható és organikus étkezési rendszereket fejlesszen. Arra is törekszünk, hogy az áruházainkban csökkentsük az ártalmas vegyszereket. Az ILFI-vel való együttműködésünk révén csökkenteni tudtuk a káros vegyi anyagok jelenlétét. A Petal (szirom) minősítés megszerzése felé haladva lenyűgöző üzletet építettünk, fenntartható forrásból származó építőanyagokkal; energiahatékony rendszerekkel, amelyek csökkentik az éghajlatra gyakorolt káros ​​hatást; és gyönyörű közművészettel, amelynek egyetlen célja a Ballard városrész megünneplése – mondja Brenna Davis, a PCC társadalmi és környezetvédelemért felelős alelnöke.

PCC eladótér

Biztonságos anyagok, közösségi fókusz

A tanúsítvány megszerzésének kritikus, erőforrás-igényes eleme annak biztosítása volt, hogy egyetlen építőanyag se tartalmazzon olyan vegyi anyagot, ami az LBC 800-as tiltólistáján szerepel, mert ezek a legkárosabbak az ember és az ökoszisztéma egészségére. A PCC két év alatt több ezer órát töltött azzal, hogy több száz építőanyagot és berendezést átvizsgáltatott és lecserélt. Új belső burkolat, gipszkarton, betonfesték került a falakra. Néhány építési beszállítót le is kellett cserélni. Volt, akitől ajánlata megváltoztatását kérték. Például a pénztárakban az eredetileg javasolt szállítószalag PVC-t, tiltólistás anyagot tartalmazott. Alapos anyagkutatás után a gyártó uretán / poliészter alternatívát talált és azzal szállította a kasszákat. A világítástechnikai gyártó ajánlatában is találtak tiltólistás bevonatot, amit le kellett cserélnie.

Az áruház maximalizálja a természetes fény felhasználását és LED világítótesteket használ. Az építőanyagok több mint egyharmadát (anyagköltségvetés szerint) az üzlet 311 mérföldes körzetében szerezték be, és az építőanyagok 97%-át (anyagköltségvetés szerint) az Egyesült Államokban vették.

Az ökoszisztéma védelme

Az ILFI élőhely-védőprogramja a meglévő, virágzó ökoszisztémák védelmét szolgálja a beruházások eredményeként bekövetkező káros kompromisszumoktól. A tulajdonos szövetkezet pénzeszközökkel járult hozzá egy, a Ballard PCC áruház területével megegyező, kb 2500 négyzetméter alapterületű földterület megőrzéséhez és környezetvédelméhez.

Közösségi művészet

Kyler Martz seattle-i illusztrátor és művész bejárati installációja tiszteleg a Ballard negyed és Puget Sound, a világ legnagyobb polipfajának otthont adó helyek tengeri gyökerei előtt. Az installáció egy közel 5 méter magas polipot és egy víz alatti témájú falfestményt tartalmaz. A tiltólistán szereplő anyagok elkerülése érdekében Kyler a szokásos Styrofoam alapot fára cserélte. A visszanyert anyagok között 448 használt sufflé tálka is található, amit egy helyi étteremből hoztak a polip csápjaihoz.

PCC polip

Folyamatos a fenntarthatóságra törekvés

A minősítés követelményein kívüli növelték a víztakarékosságot és fenntartható hűtést valósítottak meg. A megszokotthoz képest a Ballard PCC gőzfőzői 90%-kal kevesebb vizet, a mosogatógépek 40%-kal, a csapok pedig 60%-kal kevesebb vizet használnak. A szén-dioxid-hűtőrendszer 3000-szer kisebb globális felmelegedési potenciállal rendelkezik, mint a legtöbb élelmiszerboltban használt szintetikus hűtőközeg.

-Várakozással tekintünk arra, hogy a PCC hogyan gyakorol továbbra is pozitív hatást környezetére, miközben újabb helyszíneiken folytatják a kihívást – mondja Shawn Hesse (ILFI).

*A POPAI, 2015-től Shop! szervezet Chicago és Hollywood Florida központtal és közel 2000 helyi irodával működő, a Marketing at Retail iparágat összefogó nemzetközi szervezet. Magyarország 2003-ban csatlakozott a POPAI Magyarország Egyesület megalakításával, amely azóta is nonprofit szakmai, edukációs, kutatási és tudástransfer szerepet tölt be, főként az FMCG szektorban. Bővebben: popai.hu

Kapcsolódó cikkeink