A vendéglátósok és a menzák menthetik meg az uborkaágazatot

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 07. 13:02

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter egy tévéműsorban felkérte a hazai élelmiszer-feldolgozókat, a vendéglátósokat, az iskolai és önkormányzati konyhaüzemeltetőket, hogy vásárolják fel a termést az uborkatermelőktől, és juttassák el a fogyasztókhoz.

– Önhibáján kívül nagy bajba került az ágazat, több ezer munkahely forog kockán – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az egyik televíziós műsorban. Arra kérte a tárcavezető a magyar feldolgozókat, menzákat, közétkeztetőket, hogy lehetőleg magyar uborkát vásároljanak, így segítsenek a piacuk egy részét elveszítő kertészeknek. Ezzel az összefogással akár több milliárd forintos kárt előzhet meg az ország.  Nem mellesleg a magyar zöldség garantáltan vegyszer- és kórokozó mentes.

A miniszter szerint a német hasmenésjárvánnyal kapcsolatban az elhamarkodott nyilatkozatok odáig vezettek, hogy az egész európai zöldségágazat, beleértve a magyar termelőket is megrendült, ezért Fazekas Sándor mára Luxemburgba hívta uniós kollégáit, hogy tárgyaljanak a zöldség- és gyümölcságazat helyzetéről. Bizonyos készletek kivonásával, visszatartásával az unió befolyásolni tudja a piaci helyzetet.


A miniszter elmondta, hogy a vizsgálatok ugyan felmentették az uborkát, de bizalomhiány alakult ki a fogyasztókban, éppen ezért a legfontosabb feladat a fogyasztói bizalom helyreállítása – írja a szabadfold.hu.

Kapcsolódó cikkeink