A vendégéjszakák száma alig, az árbevételek négy százalékkal nőttek

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 12. 06. 00:00

A január–október között a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégéjszakák száma csupán 0,4%-kal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest.

A Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint év első tíz hónapjában 3 millió külföldi vendég 9 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 2 százalékkal nőtt, a vendégéjszakák száma eközben 1 százalékkal csökkent 2006 azonos időszakához képest. 2 százalékkal csökkent tavalyhoz képest az Európai Unióból érkezett vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma. A külföldi vendégéjszakák száma a wellness-szállodák (+6%) és a kempingek (+2%) kivételével minden szálláshely-típusnál csökkent.

Január és október között a kereskedelmi szálláshelyek 3,4 millió belföldi vendéget és 8,7 millió belföldivendég-éjszakát regisztráltak. A vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt 2%-kal nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest. A belföldivendég-éjszakák száma – a kétcsillagos szállodák kivételével – az összes szállodai kategóriában emelkedett. Jelentős növekedés volt az ötcsillagos (35%) és a négycsillagos (20%) szállodákban.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 209 milliárd forint bruttó árbevételt értek el az időszakban, ez folyó áron 4 százalékos növekedés. A szállodák átlagosan 51 százalékos szobakihasználtsággal működtek az időszakban, amely 1,4 százalékponttal haladta meg a 2006 azonos időszaki foglaltságot. Január–októberben 22,1 milliárd forint értékben váltottak be üdülési csekket a különböző szolgáltatóknál, ebből 14,8 milliárd forint értékben a kereskedelmi szálláshelyek, 2,1 milliárd forint értékben a magánszálláshelyek fogadták el a csekket.

 

Kapcsolódó cikkeink