A vártnál nagyobb mértékben nőttek a termelői árak az Egyesült Államokban

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 10. 12. 09:57

Szeptemberben a vártnál nagyobb mértékben nőttek a termelői árak az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, az U.S. Bureau of Labor Statistics szerdai jelentése alapján.

Az élelmiszerek 1,2 százalékkal drágultak

Szeptemberben két havi csökkenés után szezonális kiigazítással 0,4 százalékkal nőttek havi bázison a termelői árak az Egyesült Államokban a várt 0,2 százalékos növekedés helyett.

Augusztusban 0,2 százalékos volt a csökkenés havi bázison, júliusban pedig 0,4 százalékkal csökkentek a termelői árak az előző havihoz képest. Júniusban 1,0 százalékos volt a havi áremelkedés mértéke.

Szeptemberben a szolgáltatások ára havi bázison 0,4 százalékkal emelkedett. Ezen belül az utazási szolgáltatások ára 6,4 százalékkal ugrott meg, az árucikkeké 0,4 százalékkal emelkedett, az élelmiszerek 1,2 százalékkal drágultak, ezen belül a friss és száraz zöldségek 15,7 százalékkal. A gázolaj ára 9,1 százalékkal, a lakossági földgáz ára 2,6 százalékkal, a tojásé 16,7 százalékkal, a háztartási fűtőolajé 10,7 százalékkal, a sertéshúsé pedig 5,5 százalékkal emelkedett.

A termelői árak éves bázison is a várt 8,4 százaléknál gyorsabb ütemben, 8,5 százalékkal nőttek a szeptemberrel végződő 12 havi periódusban, ami így is a legkisebb lett tavaly július óta. Az augusztussal végződő 12 hónapban 8,7 százalékos volt a termelői árak átlagos éves növekedése.

MTI

Kapcsolódó cikkeink