A vártnál jóval kevésbé nőtt a foglalkoztatottság októberben az Egyesült Államokban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 11. 04. 11:03

A vártnál sokkal kevésbé nőtt a foglalkoztatottság az Egyesült Államokban októberben, amikor is a gazdaságra újra csapást mért a koronavírus-járvány felerősödése – derült ki az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán közzétett adataiból.

A humánerőforrás-gazdálkodási, bérgazdálkodási és adózási szolgáltatásokat nyújtó intézet (Automatic Data Processing/ADP) kimutatása szerint az év tizedik hónapjában 365 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma.
Piaci elemzők 650 ezres növekedést vártak októberre.
A szeptemberre közölt 749 ezres növekedést felfelé, 753 ezerre módosította az ADP a felülvizsgálat után.
Októberben a legfeljebb 49 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalatoknál 114 ezerrel, az 50-499 alkalmazottat foglalkoztató középvállalatoknál 135 ezerrel, a nagyvállalatoknál pedig 116 ezerrel emelkedett a munkahelyek száma.
A növekedés szinte teljes egészében a szolgáltatóipari szektornak tudható be, ahol 348 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. Az árutermelésben 17 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma.
Az adatokat kommentálva Ahu Yildirmaz, az ADP kutatóintézetének alelnöke rámutatott, hogy a munkaerőpiac tovább haladt a fokozatos javulás útján. Ámbátor lassabb ütemben, de minden ágazatban és a vállalatok méret szerinti mindhárom kategóriájában nőtt a foglalkoztatottak száma.
Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala pénteken közli a gazdaság egészére vonatkozó októberi munkaerőpiaci adatait. Elemzők 600 ezres emelkedést várnak a szeptemberi 661 ezres növekedés után.
Bár az októberivel együtt május óta közel 12 millió állást sikerült visszaállítani, ez még mindig csak valamivel több mint fele a koronavírus-járvány első két hónapjában felszámolt 22 millió helynek. Elemzők attól tartanak, hogy a járvány fellángolása miatt tovább lassulhat a munkahely-teremtés üteme.
Az ADP és a kormányzat adatai közötti jelentős különbségek módszertani különbségekre vezethetőek vissza. (MTI)

 

Címkék: ,

Kapcsolódó cikkeink