A válság ellenére is megbízható a MOL, az OTP és a Richter

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 28. 11:30

A jelenlegi tőkepiaci felfordulás olyan vonzó befektetési lehetőségeket teremtett, amelyekre utoljára csak a 2008/2009-es tőzsdei összeomlás során volt példa. A részvényeknél alacsonyabb kockázattal, magyar vállalati kötvények vásárlásával is kétszámjegyű eurós hozamokat lehet elérni – vélekedik Honics István, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója.

Az elmúlt hét során a két vezető európai uniós tagállam, Németország és Franciaország széthúzása a válságkezelés mikéntjében odáig vezetett, hogy a régiós kötvények értéke elkezdett csökkenni. Ez a jelenség, valamint a számos leminősítésről szóló hír hatására sokan elvesztették bizalmukat mind az állami, mind a vállalati kötvényekben. Pedig ezekben a befektetésekben továbbra is komoly potenciál rejlik. Sőt, a válság olyan kedvező befektetési helyzetet teremtett, amilyenre évek óta nem volt példa. Az OTP Alapkezelő szakértői kifejezetten a magyar vállalati kötvényeket ajánlják:

„A kicsit kockázatkedvelőbbek megfontolhatják az OTP lejárat nélküli (Perpetual), illetve az OTP és a MOL átváltható kötvények vásárlását, ezekkel kedvező esetben akár 15-25% közötti euró alapú hozam is elérhető” – elemzi a helyzetet Honics István, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója.

A helyzet annyira kedvező, hogy azoknak sem kell lemondani az esetleges nyereségekről, akik kisebb rizikót szeretnének vállalni.

„A kockázatkerülőknek ajánlható a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő által kibocsátott Richter átváltható kötvény, ami jelenleg 10% körül forog. Csak hab a tortán, hogy az átváltható kötvények az attraktív hozam mellett opciót biztosítanak egy nagyobb tőzsdei árfolyam növekedés esetére is.”

Az említett kötvények magas névértéke nem feltétlenül kell, hogy elriassza az alacsonyabb megtakarítással rendelkező ügyfeleket sem. Számukra nyitva állnak az olyan befektetési alapok, amelyek tartanak a portfoliójukban ilyen eszközöket. Az OTP Új Európa Alap például az érték alapú közép-kelet európai részvénybefektetések mellett jelenleg komoly vállalati kötvény kitettséggel is rendelkezik, így a befektetők már kisebb pénzösszegek elhelyezésével is részesedhetnek az euróban kibocsátott magyar vállalati kötvények teljesítményéből.

Kapcsolódó cikkeink