A válság a kaposvári húsüzemet sem kíméli

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 12. 17. 12:23

A kaposvári húsüzem nincs felszámolás alatt, de a válság a Kométa '99 Zrt.-t sem kerülte el, 900 család sorsa a tét, ezért az önkormányzat és a húsüzem együttműködésben keresi a megoldást – hangzott el Kaposvár polgármestere és a cég ügyvezető igazgatója közös sajtótájékoztatóján pénteken, a városházán.

A Kométa ugyanolyan nehéz likviditási helyzetben van, mint a többi magyar húsipari cég – mondta Szita Károly (Fidesz), Kaposvár polgármestere. Hozzátette: a következő napokban azon dolgoznak, hogy ebből a nehéz helyzetből a cég nyertesen kerüljön ki.

“Nem akarjuk, hogy az a 900 család – (a Kométa 500 dolgozót foglalkoztat és 400 beszállítóval áll kapcsolatban), akiknek megélhetését most biztosítja ez a cég, segélyből éljen, amikor munkából is élhet” – hangsúlyozta Szita Károly. Reményét fejezte ki, hogy még karácsony előtt megtalálják a megoldást, amely az ott dolgozóknak tartós biztonságot nyújt. Ennek érdekében minden nap találkoznak majd a cég vezetőivel, köztük a dolgozók képviselőivel is – tette hozzá.

Giacomo Pendranzini, a Kométa '99 Zrt. ügyvezető igazgatója elmondta: a húsipari ágazat egészét sújtó válság őket sem kerülte el. Súlyos likviditási gondokkal küzdenek, a termelést a felére csökkentették. Rövid távon egymilliárd forint tőkeinjekcióra lenne szükségük, hogy megoldódjanak a likviditási gondjaik.

“Mind a tulajdonosok, mind a menedzsment hónapok óta azon dolgozik, hogy megoldjuk a felmerülő problémákat, amelyek főleg likviditásunkkal kapcsolatosak” – mondta, hangsúlyozva: “esetünkben szó sincs felszámolásról, de el akarjuk kerülni, hogy a többi húsipari cég sorsára jussunk”.

Szólt arról is, hogy több kereskedelmi bankkal tárgyalnak, és abban bíznak, hogy rövid időn belül megegyezésre jutnak. Közölte: egyelőre nem késtek a fizetésekkel, nem terveznek csoportos létszámleépítést, és további fejlesztéseket terveznek, a szállítói tartozásokat azonban csak késve tudják kiegyenlíteni.

Giacomo Pendranzini emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 15 évben mintegy 10 milliárd forint értékű beruházást végeztek, az utóbbi 5-6 évben hárommilliárd forinttal növelte a saját tőkét a tulajdonos, középtávon pedig két-három milliárd forintnyi tőkeemelést terveznek. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink