A Trigránit nem vonul ki Oroszországból

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 20. 12:10

A Trigránit csoport nem vonul ki Oroszországból, a tervezett moszkvai beruházást azonban nem valósítja meg – erősítette meg Lovas István, a Trigránit csoport ország-igazgatója, a vagyonkezelő menedzsment vezérigazgatója az MTI-nek hétfőn.

A Mozaik üzletközpont megvalósításába fektetett tulajdonrészüket egy másik befektető megvásárolta és korábbi partnerükkel ő viszi tovább a moszkvai projekt fejlesztését – nyilatkozta Lovas István, aki a Kommerszantban megjelent számokat nem kívánta kommentálni, mivel – mint mondta – azok üzleti jellegű adatok.

A befolyásos orosz üzleti-politikai napilapnak nyilatkozó szakértők 40-60 millió dollár közötti összegre becsülik a moszkvai Mozaik üzletközpont-beruházás jelenlegi értékét. A Kommerszantban közöltek szerint 2008-ban a Trigránit 75 millió dolláros részesedéssel szállt be a projektbe.

Lovas István elmondta: a projekt a befektetést követő pár hónap alatt a gazdasági, illetve finanszírozási válság hatása alá került. Mivel azóta Moszkva vezetése nem hozott pozitív döntést, ezért nem valószínű, hogy a Trigránitnak érdemes ezt megvárni. Remélik, hogy a fejlesztő tulajdonos nagyobb sikerrel jár majd.

Reagálva a Kommerszant megjegyzésére, miszerint számos projektje volt Demján Sándornak és a Trigránit csoportnak Oroszországban és abból nagyon sok nem valósult meg, Lovas István hozzáfűzte: ennek többnyire objektív okai voltak. Ha nem akkor indul a Trigránit az orosz piacon, amikor a válság bekövetkezett, akkor ma egészen máshol tartanának. Sajnos a válság derékba törte a terveket és nem csak a Trigránitét, hanem jó néhány más orosz és külföldi fejlesztőét is – tette hozzá.

A Trigránit nem akar elmenni Oroszországból. Jelenleg is futó projektjei vannak itt. A cégcsoport tulajdonában és üzemeltetésében van két éve egy bevásárlóközpont Naberezsnije Cselni városában, ahol a Kamaz járműgyár található. A külföldi befektetők szempontjából frekventáltnak számít Tatársztán (a Tatár Köztársaság) második legnagyobb városa.

A Naberezsnije Cselniben lévő bevásárlóközpontot ezért bővíteni szeretnék a piaci igénynek megfelelően. Már tárgyalnak a lehetséges bérlőkkel. Ezen kívül van egy telke a Trigránitnak Omszkban és továbbra is megvan a krasznodari projekt, ahol egy oroszországi partnerrel közösen meglehetősen nagy kiterjedésű földdarab van a Trigránit tulajdonában. Készül a rendezési terv.

Szentpéterváron egyelőre nincs döntés, de nem halt el a Demján Sándor-féle művészeti központ terve,hanem éppen ellenkezőleg, fejlesztés alatt áll. Várható, hogy meg tudnak egyezni az új városvezetéssel.

Lovas István megjegyezte, hogy bár pillanatnyilag másik projektjük nincs Moszkvában, ez bármikor megváltozhat.

A Trigránit tehát nem vonul ki Oroszországból, hanem egy kicsit rendezi a sorait és az üzleti szempontból érdemesebb ügyekre koncentrál – fogalmazott a vezérigazgató.

Lovas István szerint minden bizonnyal pozitívan alakulhat a befektetői-beruházói klíma Oroszországban, hiszen megtörtént az elnökválasztás és az év második felére új kormánya lesz az országnak. Az utóbbi időben nagyon nagy kivárás volt tapasztalható a piacon, az üzleti élet lelassult, de most, hogy stabilizálódik ez a folyamat és egyértelművé válik az ország vezetése mindez pozitívan változhat.

A Kommerszant orosz üzleti-politikai napilap hétfőn arról számolt be, hogy a Trigránit kivonult egyetlen moszkvai projektjéből.

A magyar befektető hangzatos ígérete az 5 milliárd eurós oroszországi ingatlan-beruházásokról gyakorlatilag nem valósult meg – írta a lap, amely szerint a magyaroknak nem volt türelmük kivárni az újabb egyeztetést az egyetlen moszkvai beruházás körül.

A lap úgy értesült, hogy a Trigránit részesedését a Mozaik bevásárlóközpontban Pjotr Sura, az RGI International nevű cég társtulajdonosa vette meg körülbelül egy hónapja. A szentpétervári kormányzói poszton történt csere miatt pedig még Demján Sándor személyes fejlesztési terve is leállt az északi nagyvárosban. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink