A tokaji az amerikai piac meghódítására készül

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 04. 30. 00:00

Tíz éven keresztül forgalmaz díszdobozos 3 puttonyos, 2001-es évjáratú tokaji aszút a Costco, az USA egyik legnagyobb áruházlánca.

Erről a Tokaj Kereskedőház Zrt.-vel állapodott meg, évente legalább 2,5 millió dollárt fizet a magyar borászatnak a leszállított 250 ezer palackért.
Sajnos, rossz hírek is vannak, folytatódik a  szlovák–magyar borvita.
A szlovák parlament kedden elfogadott bortörvénye júniustól lehetővé teszi a tokaji név szabad használatát. Ennek jogosságát megkérdőjelezik  a magyar szakértők. A két ország között 2004-ben létrejött megállapodás ellenére – mely rögzíti, hogy Szlovákiában 565,2 hektár tekinthető a Tokaji borvidék részének – a szlovákok háromszor ekkora területet sorolnak be a Tokaj név alá. Gond, hogy nem hoztak létre hegyközséget, olyan szervezetet, mely betartatná a tokaji névhez kötődő szigorú borkészítési, elnevezési, forgalmazási szabályokat. Nincs tehát garantálva, hogy Szlovákiában készült bor minősége megüti a tokaji szintet, azaz esetleges gyengébb borral ronthatják a világhírű magyar termék jó hírét, piaci pozícióit – közölte az MTI alapján az Index.

Kapcsolódó cikkeink