A Tesco is benyújtotta élelmiszerhulladék-csökkentési tervét az Élelmiszermentő Központnak

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 06. 01. 10:29

A Tesco a kiskereskedelmi szektorban egyedülálló módon és önkéntesen már öt éve méri és publikálja élelmiszerhulladék-adatait. Az élelmiszer-felesleg és -hulladék évek óta tartó tudatos nyomon követésének, megelőzésének, illetve csökkentésének köszönhetően az áruházlánc kiemelkedő eredményeket ért el. A vállalat a 2016/17-es bázisévhez képest eddig 69 százalékkal szorította vissza élelmiszer-hulladékát.

A Tesco öt év alatt összesen 31 400 tonna élelmiszer-adományt juttatott el a nehéz sorsú embereknek

Amikor ételt dobunk ki, a megtermeléséhez, szállításához és csomagolásához felhasznált összes energia és víz is veszendőbe megy. Az élelmiszer-hulladék tehát növeli a károsanyag-kibocsátást és felgyorsítja a klímaváltozást. Bár a nemzetközi kutatások szerint a kiskereskedelem az összes élelmiszer-hulladék mindössze 5 százalékáért felelős, a kereskedőknek lehetőségük van csökkenteni az élelmiszer-pazarlást, ha tisztában vannak vele, hogy mennyi élelmiszer-felesleg keletkezik a működésükben, és hogyan hasznosíthatják azt. A Tesco ezért immár öt éve méri és teszi közzé a működésében keletkező élelmiszer-felesleggel és -hulladékkal kapcsolatos adatait, ami lehetővé tette, hogy ez idő alatt 69 százalékkal csökkentse az élelmiszer-hulladék mennyiségét. Ezzel pedig továbbra is túlteljesíti az ENSZ 2030-ra kitűzött Fenntartható Fejlődési Céljainak (UN SDG) élelmiszer-hulladék megfelezéséről szóló 12.3-as pontjában meghatározott mennyiséget, amit 2020/21-ben már elért.

„A Tescónál valljuk, hogy ami mérhető, az kezelhető. Büszke vagyok rá, hogy ezt követve a 2016/17-es pénzügyi év óta az összes kezelt élelmiszer mennyiségéhez viszonyítva 2 százalékról 1,25 százalékra csökkentettük élelmiszer-feleslegünket köszönhetően többek között a választék rendszeres felülvizsgálatának, elektronikus készletezési és rendelés-előrejelző, valamint intelligens árcsökkentő rendszerünknek. A felesleg újrahasznosításával pedig a forgalmazott élelmiszer mennyiségéhez viszonyítva 1,56 százalékról 0,64 százalékra csökkentettük a működésünkben keletkező élelmiszer-hulladékot. Az eredményekről az Élelmiszermentő Központnak május 31-én benyújtott élelmiszerhulladék-csökkentési tervünkben is beszámoltunk. Hatékonyságunkat bizonyítja, hogy szinte teljes mértékben minimalizáltuk a megmaradt élelmiszer, illetve ebből a szeméttelepre kerülő hulladék mennyiségét”

– mondta Hevesi Nóra, a Tesco kommunikációs vezetője.

Az áruházlánc az el nem adott élelmiszert visszagyűjti, és karitatív partnereknek adományozza: az emberi fogyasztásra alkalmas termékeket rászorulóknak, az állati fogyasztásra megfelelőket pedig állatmenhelyeknek ajánlja fel. A további maradékot megújuló energiaforrásként hasznosítja újra biogázüzemekben, és csak ami ezután megmarad, az kerül a kommunális hulladéklerakókba. A Tesco így öt év alatt összesen közel 31 400 tonna élelmiszer-adományt juttatott el a nehéz sorsú embereknek, ami mintegy 74,8 millió adag ételnek felel meg.

„Kiskereskedőként bármennyire is törekszünk a veszteségek minimalizálására, a szektor működési sajátosságai világosan mutatják, hogy az élelmiszer-hulladékot nem lehet teljesen kiiktatni. A termékek egy része sérült csomagolású, vagy a kezelés során megsérül, így fogyasztásuk már nem biztonságos, hiszen szennyeződhetnek. Szállítmányozás közben is sérülhetnek árucikkek, ahogy hűtőhiba esetén a hűtőlánc megszakadása miatt, esetleg termékvisszahívás következtében is hulladékká válthatnak. Ennek ellenére törekszünk arra, hogy az emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszer mennyiségét működésünkben nullára csökkentsük”

– tette hozzá Hevesi Nóra.

 

Kapcsolódó cikkeink