A „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” egészségprogrammal indult ismét a tanév

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 09. 30. 11:30

Szeptemberben folytatódik az egészséges életmódra ösztönző „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” társadalmi célú ismeretterjesztő program, mely a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásra, a mindennapi mozgásra, valamint a mozgásszegény életmód következményeire hívja fel a figyelmet – interaktív, játékos formában. A Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft. által tavaly indított program idén is Debrecen, Pécs és Szeged Megyei Jogú Városok Önkormányzata és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Debreceni, Pécsi és Szegedi Tankerületének elvi támogatásával valósul meg.

danone-tegyunk

Idén 15. alkalommal indult útjára a Danone Kft. „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” (TEGY) társadalmi célú programja. A vállalat az 1999-ben elindított keretprogramja égisze alatt valósítja meg a társadalmi célú támogató kezdeményezéseit. Ezen eltelt időszak alatt összesen 305 millió forint támogatást nyújtott, ezen belül több mint 274 millió forinttal segítette a magyarországi gyermek-onkológiai és rehabilitációs központok által kezelt daganatos beteg gyermekek rehabilitációját és egészséges klinikai táplálkozásukat segítő programok megvalósítását.

Tavaly Budapesten, Debrecenben, Pécsett, Szegeden és Szombathelyen indította el a Danone Kft. – a kiegyensúlyozott táplálkozást és életvitelt támogató küldetésével összhangban – az új, egészséges életmódra ösztönző programját, melyben több mint 5.600 általános iskolás és 200 pedagógus vett aktívan részt.

Az oktatási programmal a vállalat a 11–12 éves gyermekek számára kíván útmutatást adni, hogy játékos formában ismerjék meg és sajátítsák el az egészséges életmód alapelveit, s egészségtudatos fiatalokká-felnőttekké váljanak. Az érintett korcsoportba tartozó gyerekek egy része szabadidejét legtöbbször a televízió és a számítógép előtt tölti, nem igazán élvezi a mozgás és a sport előnyeit-örömeit, továbbá – a nem megfelelő táplálkozási szokások miatt – többségük nem ismeri kielégítően a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás fő elemeit.

„Az egészséges életmódra nevelést nem lehet elég korán kezdeni, annak alapjait már gyermekkorban meg kell teremteni. A gyermekek táplálkozási szokásait elsősorban a családjuk alakítja, emellett pedig fontos szerepük van a nevelési-oktatási intézményeknek, a közétkeztetésnek és az egészségprogramoknak is. Gyermekkorban kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy optimálisan milyen minőségű és mennyi energiát adó étel kerül az asztalra, valamint gondoskodni kell a napi rendszeres mozgásról is” – hívta fel a figyelmet Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

Az egyedülálló módon megálmodott, interaktív, játékos program kialakításában és megvalósításában együttműködő szakmai partnerek a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) és a GYEP Alapítvány (Gyermekek Egészségnevelő Prevenciós Alapítványa), mely szervezetek hosszú évek óta szoros szakmai kapcsolatban állnak a vállalattal.

A 2014/15-ös tanév első félévében a TEGY program közvetlenül Debrecen, Pécs és Szeged általános iskoláiba, a gyerekekhez és a pedagógusokhoz viszi el a hasznos tanácsokat és tudnivalókat, s számos ötlettel, élménnyel lepi meg a résztvevőket. Az 5. osztályos osztályfőnököknek, iskolaigazgatóknak, egészségtan és rekreáció szakos tanároknak szakmai tréningek szervezésére kerül sor, munkájukat pedig a hasznos tanácsokat és gyakorlati útmutatókat tartalmazó tanári kézikönyv segíti. Az 5. osztályos gyerekek játékos, ismeretterjesztő órák keretében az egészséges táplálkozással és életmóddal kapcsolatban hallhatnak lényeges információkat, interaktív formában. Továbbá a „Mi van a tányéron?” című munkafüzetből nemcsak a gyerekek, hanem még a szüleik is sok-sok egészséges témával ismerkedhetnek meg alaposabban. Az interaktív órákhoz kapcsolódik az Egészségsátor, mely játékosan, de a tudomány szemszögéből megközelítve mutatja be az egészséges életmódot.

„Futólépésekkel az egészség felé” címmel sportverseny kerül meghirdetésre az 5. osztályosok körében, melynek során a diákok játékos formában megtudhatják, mennyi idő alatt futják le a versenyben kiírt 800 méteres távot. A verseny szervezésével a rendszeres testmozgás kiemelt szerepére kívánjuk felhívni a figyelmet.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy idén tavasszal a TEGY egészségprogram – elsőként a vállalatok között – elnyerte az Országos Egészségfejlesztési Intézet szakmai ajánlását, az Ajánlott iskolai egészségfejlesztési program címet. Többek között ez is mutatja, hogy szükség van a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozást és a mozgás jelentőségét előtérbe helyező programokra, mely a pedagógusok munkáját is segíti. Bízunk benne, hogy a TEGY program hosszú távon hozzájárul a gyermekek szemléletformálásához, egészséges életmódjának kialakításához” – emelte ki Kiss Beáta, a Danone Kft. Vállalati külső kapcsolatok igazgatója.

Kapcsolódó cikkeink