A szállodaszövetség szerint kevés három hónap az új pénztárgépek bevezetésére

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 12. 18. 10:15

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) egyetért az új típusú pénztárgépek bevezetését célzó törvénytervezettel, amely a feketegazdaság visszaszorítását célozza, azonban kevésnek tartja az üzembe helyezésükre biztosított 3 hónapot – közölte a MSZÉSZ kedden az MTI-vel.

A rendelkezésre álló információk szerint a tervezett intézkedés Magyarországon összesen mintegy 400 000 pénztárgépet érint a kiskereskedelemben, a vendéglátásban, a szállásadásban és más kereskedelmi területeken. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kimutatásaiban szereplő szállodákban 3-4 ezer, a kereskedelmi szálláshelyeken hozzávetőleg összesen 5500-6500, a kereskedelmi és munkahelyi vendéglátásban 65-70 ezer, a két ágazatban együtt 70-75 ezerre becsülhető a pénztárgépek száma.

Az érdekképviselet ugyanakkor megjegyzi: az új típusú pénztárgépek jövő évi bevezetésére a felkészülést nagyban segítette volna, ha a szakmai szervezeteket bevonták volna az előkészítésbe.

A közlemény rámutat: a szakértők véleménye szerint az új pénztárgépek üzembe helyezésére rendelkezésre álló 3 hónap nem elegendő.

Az előzetes becslések szerint egy új pénztárgép beszerzése 300-600 ezer forintba kerül, ehhez jön még installálás költsége. Mindezt figyelembe véve az új pénztárgépek üzembeállítása 25-45 milliárd forint kiadással terheli a vendéglátó üzleteket működtető vállalkozásokat. Ez elviselhetetlen terhet jelent a rendkívül alacsony jövedelmezőségű, rossz pénzügyi helyzetben levő ágazat számára – hangsúlyozza a szervezet a közleményben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink