A szállodai CSR szép példáját mutatja a szegedi Art Hotel

Szerző: Trademagazin Dátum: 2018. 05. 03. 10:10

A fogyatékossággal élő emberek integrációját segíti az öt éve működő Art Hotel Szeged. Egy vak szakácstanuló gyakorlati képzésére vállalkozott Goda Gábor, a szálloda konyhafőnöke – erről valamint egy, az ép és sérült gyermekek által közösen használható játszótér támogatásáról beszélt nekünk Gál István szállodaigazgató. Mit jelent a társadalmi felelősségvállalás az Art Hotel Szeged számára?

A szálloda idén ünnepli ötödik születésnapját. A mögöttünk álló sikeres fél évtized eredményeként ma már az operatív feladatokon túllépve arra is koncentrálhatunk, hogy mit adhatunk vissza a társadalomnak. A szállodának, de nekem személyesen is kiemelten fontos, hogy felelős szerepet töltsünk be a társadalomban. Ma az Art Hotel Szeged valódi közösségi központként működik, eredeti hitvallásának megfelelően a szegediek találkozóhelye lett, elnyerte a Zöld Szálloda minősítést is. Továbbá nem sok szálloda mondhatja el magáról, hogy egy kiemelkedő tehetségű, vak szakácstanulónak biztosít lehetőséget a szakma elsajátítására.

 

 

Kurucsai Szabolcsról van szó… Hogyan találtak egymásra?

Goda Gábor

Az egyik legmeghatározóbb élmény az volt, amikor Szabolcs 2017 őszén megérkezett a szállodánkba, gyakorlati képzésre. Szabolcs a Hansági Ferenc szakiskolába jár, a képzéshez azonban tavaly szeptember végéig meg kellett találnia gyakorlati helyét is. Goda Gábor, szállodánk konyhafőnöke olvasott egy erről szóló cikket, és másnap már telefonált is. Szabolcs azóta a mi konyhánkon sajátíthatja el a szakma alapfogásait: pirít, párol, konfitál és gőzöl. Rajta keresztül ismertük meg az Árboc Egyesületet, amely 2015 óta csaknem száz oktatási intézményben, több mint 10 ezer fiatalt tett empatikusabbá, figyelmesebbé a fogyatékkal élők iránt. Itt Szabolcs maga is tart interaktív előadásokat mindennapi életéről.

Mit tanultak tőle az elmúlt időszakban?
A szálloda életében meghatározó szerepet tölt be. A puszta lényéből sugárzó pozitív gondolatok, a történetei és a hozzáállása – azt hiszem, minden kolléga nevében mondhatom – mélyen megérintenek és elgondolkodtatnak bennünket. Mindannyian befogadóbbak, türelmesebbek lettünk, de nemcsak a fogyatékossággal élőkkel szemben, hanem saját mindennapjainkban, a munkánk során is. Úgy is mondhatnám, hogy saját szakácstanulónktól tanultunk a legfontosabb értékekről. A több hónapos közös munka, és mindezen élmények miatt döntöttünk úgy, hogy a hotel születésnapját egy olyan célnak ajánljuk, ami maradandó segítséget jelent a sérült gyermekeknek, hozzájárul a sérült és ép gyermekek integrációjához. A GEMMA Központot azért választottuk, mert a képviselői által vallott szemlélet nagyon közel áll a gondolkodásunkhoz.

Gál István

 

Kapcsolódó cikkeink