A skót whisky védelmében

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 01. 20. 10:18

Egy úgynevezett Szeszesital Hitelesítési Terv keretében az Egyesült Királyság Adó- és Vámhivatala ellenőrzi majd az ilyen termékeket előállító cégek munkáját az erjesztéstől és lepárlástól a csomagolásig és címkézésig Erre nemcsak azért van szükség, hogy azok megfeleljenek a szigorú, európai uniós előírásoknak, de – az Egyesült Királyság kormánya szerint – segít is majd a hazai vásárlóknak megkülönböztetni az eredeti termékeket a hamis és a gyakran veszélyes alkoholos italoktól – idézi a theinformationdaily.com tudósítását a hamisitasellen.hu.

A skot whisky vedelmeben 1

A hatóság listát készít majd az így hitelesített márkákról, az azokat előállító létesítményekről, valamint a nagy mennyiségű importot bonyolító vállalkozásokról is.

A skót whisky lesz az első termék, amelyet a terv oltalmazni kíván, idővel pedig az ellenőrzéseket más, az Egyesült Királyságból származó, földrajzi származásra utaló italokra is kiterjesztik. Ilyen például a Somerset Cider Brandy és az Észak-Írországban előállított ír whisky is.

A skót whisky védelme azért is rendkívül fontos, mert körülbelül 4 milliárd font (1400 milliárd forint) bevételt jelent a skót gazdaságnak évente és a gyártása több mint tízezer embernek biztosít megélhetést Skóciában.
Az új terv szerint a skót whisky gyártóinak, palackozóinak, címkézőinek és importőreinek az interneten kell jelentkezniük a hatóságnál, amennyiben igényt tartanak a hitelesítésre.

David Frost, a Skót Whisky Szövetség vezetője szerint “a földrajzi árujelző-oltalom jelentős kereskedelmi értéket képvisel a skót whiskyre épült iparágon belül. Ez most nagy előrelépés a whisky védelme érdekében, ezért melegen üdvözöljük azt.” Hozzátette, hogy a terv a vásárlókat is védeni fogja és a hamis termékek külföldi kereskedelmét is segít majd visszaszorítani.

A hitelesítési igazolással nem rendelkező vállalkozások nem értékesíthetik majd termékeiket az Európai Unióban.

A skot whisky vedelmeben 2

Kapcsolódó cikkeink