A régi támogatási rendszer kedvezőtlen az állattenyésztőknek

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 02. 02. 00:03

A földalapú és az új, egységes gazdaságtámogatási (SPS) rendszert összehasonlítva kiderült, hogy a jelenlegi rendszer a kisebb területen növénytermeléssel foglalkozóknak kedvez, az új a nagyobbaknak és állattenyésztéssel foglalkozóknak.

Az új rendszer a régivel ellentétben inkább elszakad a támogatás igénylésének idején végzett konkrét mezőgazdasági tevékenységtől, és ezzel elsősorban az állattenyésztők számára jelenthet előnyöket. Kérdés, hogy ezekből a javarészt termeléstől elválasztott támogatásokból mennyit tudnának lehívni a gazdálkodók. A szigorúbb, főként állatjóléti, környezetvédelmi előírásokat tartalmazó szabályok be nem tartása ugyanis kizáró ok. Ezek alkalmazását az unió szigorúan számon kéri az agrártámogatásokért cserébe.
Mivel maradt a SAPS-rendszer, szakértők számításai szerint az állattenyésztők támogatása 2010-ben akár 15-40 százalékkal csökken 2009-hez képest. Az unió korábbi döntése szerint a húsmarha-, tej- és anyajuh-támogatás, 2011-től pedig valamennyi állatalapú támogatás egy részét szétosztják a területalapú támogatásban részt vevő termőföldekre.
A Magyarországon alig több mint ezer dohánytermelő vállalkozásnak és a dohányból élő néhány tízezer mezőgazdasági munkásnak azonban ennél nagyobb kiesést jelent az elmaradt váltás. Mint Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára elmondta, a termelők számára egyelőre sikerült megnyugtató megoldást találni, ugyanis ebben az évben még megmarad a korábbi, hektáronkénti akár egymillió forint támogatás. Azonban bizonytalanná válhat a dohánytermelés támogatásának jövője. (Ha ugyanis az egységes mezőgazdasági támogatási rendszert bevezették volna, akkor biztos lenne a hektáronkénti 1610 euró – közel félmillió forint – támogatás.) Az államtitkár szerint azzal kell számolni, hogy az elkövetkező években a jelenlegi rendszerben a támogatás nemzeti része folyamatosan csökken, és 2013 után az unió jelentősen csökkenteni fogja a dohánytermelés támogatását – írja a Népszabadság Online.
Kapcsolódó cikkeink