A PwC szerint Magyarország még mindig vonzó befektetési célpont

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 29. 13:30

A PwC tanácsadó cégcsoport szerint Magyarország még mindig vonzó célpont a befektetni kívánók számára, fontosak azonban a befektetőknek nyújtott támogatások és kedvezmények, ez ugyanis olyan invesztíció, amely belátható időn belül megtérül mind az állam, mind pedig az adófizetők számára.

A nemzetközi befektetők hosszú távra terveznek, a pozitív országimázs mellett a különböző kedvezmények és támogatási rendszerek stabilitása játszik kulcsszerepet döntéseikben – hívja fel a figyelmet a PwC az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

A PwC és a HITA közös kiadványából kiderül, hogy Magyarország központi elhelyezkedéséből, földrajzi és logisztikai adottságaiból, a helyben rendelkezésre álló szakképzett munkaerejéből, a kedvező szabályozási változásokból, valamint a rendelkezésre álló állami, valamint európai uniós támogatásokból, illetve kedvezményekből adódóan még mindig kedvelt célpont a hosszútávra tervező befektetők szemében az utóbbi idők kedvezőtlen országképe, valamint az IMF és az Európai Unió által megfogalmazott kritikák ellenére is. Ezt támasztja alá számos megvalósult és folyamatban lévő beruházás, továbbá a HITA által érzékelt befektetői érdeklődés élénkülése is.

“2011 év végén 83, míg 2012 év elején már 112 projektet kezeltünk a HITA-ban, mely 24 százalékos növekedést jelent és mutatja a befektetői érdeklődés növekedését hazánk iránt. Ezek a befektetések és fejlesztések, ha megvalósulnának 6,045 milliárd euró befektetést és 28.300 munkahelyet jelentenének Magyarországnak.” – összegezte Dobos Erzsébet, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) elnöke a közleményben.

Jelenleg az elektronikai, a gyógyszeripari, az informatikai és élelmiszeripari cégek mellett a legjelentősebb iparági befektetőknek az autóipari cégek bizonyulnak. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink