A P&G és az Auchan közös jótékonysági programja a rászoruló gyermekekért

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 05. 04. 11:11

A Procter & Gamble és az Auchan közös jótékony célú programot indít, hogy az SOS Gyermekfalu és további 4 gyermekotthon lakóinak mindennapjait megkönnyítsék, és kényelmesebb életkörülményeket teremtsenek számukra. Június végéig minden vásárló az ügy mellé állhat, aki az Auchan magyarországi üzleteiben Procter &Gamble terméket vásárol, hiszen a P&G termékenként 5 forintot adományoz a célra.

Auchan
A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság adatai szerint összesen 22.922 kiskorú gyermek és utógondozói ellátott fiatal felnőtt él a gyermekvédelmi szakellátás rendszerében. Közülük 14.234 fő részesül nevelőszülői, 8.090 fő gyermekotthoni elhelyezésben, 328 súlyosan, halmozottan fogyatékos kiskorú él ápoló-gondozó intézményben, 270 utógondozói ellátott fiatal felnőtt pedig az önálló lakhatást lehetővé tevő külső férőhelyen.

Az otthon kényelme a jövőnk és biztonságunk alapja.A P&G és az Auchan azoknak szeretne segíteni, akiknek mindez nincs karnyújtásnyira és egyelőre egy küzdelmekkel teli, távoli cél csupán. A P&G éppen ezért együttműködést kezdeményezett az Auchannal, hogy társadalmi felelősségvállalási programjaikat egyesítve, közös tavaszi jótékonysági kampányt indítsanak az SOS Gyermekfalvak nevelőszülői hálózata és további négy gyermekotthon támogatására. Akik 2015. június 30-igaz Auchan magyarországi üzleteiben P&G termékeket – többek között Always, Ariel,

Head&Shoulders, Jar, Lenor és Pampers márkákat – vásárolnak, a kiválasztott 5 intézményben segítenek a családjuktól külön élő gyermekeknekabban, hogy környezetük otthonosabbá, tisztábbá és kényelmesebbé váljon.A P&G a kampány során összegyűlt pénzösszeg értékében tisztító- és tisztálkodási szerekből álló termékadománnyal támogatja majd az intézmények gondozásában élő gyermekeket és a nevelő családokat.
A program kezdeményezői olyan nagy múltú, megbízható és sok gyermekről gondoskodó intézmények támogatását tűzték ki célul, amelyek hiánypótló munkájának elismerése a helyi lakosok szívügyévé válhat.A kampány keretében a két vállalat és a vásárlók a budapesti Hűvösvölgyi Gyermekotthon, a debreceni Reménysugár Gyermekotthon, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gyermekvédő Intézet és Gyermekotthon, a Miskolci Gyermekváros és a kecskeméti SOS Gyermekfalu munkáját támogathatják.

A gyermekotthonok a gyermekvédelmi szakszolgáltatás mellett otthont nyújtó ellátást biztosítanak a gyermekek és fiatal felnőttek számára, ennek érdekében nem csak befogadó otthont, de lakásotthonokat is működtetnek. Amellett, hogy az itt élő 0-24 éves korú gyermekek és fiatalok számára megfelelő ellátást biztosítanak, elsődleges céljuk a személyiségközpontú gondozás és nevelés biztosítása, és az önmegvalósítást segítő szocializáció előmozdítása. Az SOS Gyermekfalvak nevelőszülői hálózatot tart fenn, ahol a gyerekek családias környezetben, biztonságos, szerető közegben nevelkedhetnek. Az intézmény küldetésének tekinti, hogy családot és esélyt adjon a kiszolgáltatott gyerekeknek.

A kedvezményezett gyermekotthonok és a nevelőszülői hálózat

A budapesti Hűvösvölgyi Gyermekotthonban 7 családias jellegű csoportban élnek a gyerekek. Egy-egy csoportban 8-12 fő elhelyezésére van lehetőség. Az otthonban élő gyerekek mindannyian hátrányos helyzetűek. Családi körülményeik átmenetileg vagy hosszabb időre nem teszik lehetővé őket arra, hogy vér szerinti családjukban nevelkedjenek. „Fontosnak tartjuk a csoportokban az élhető elfogadó, odaforduló, gondoskodó nevelési légkört, hatásrendszert, a bizalmas személyközi kapcsolatok kialakulását. Hiszünk abban, hogy a közösen megélt élmények, a közös erőfeszítések, sikerek, szintén segítik az önépítkezésüket.” – hangsúlyozta Bozsoki Róbert, az intézmény igazgatója.

A Miskolci Egyesített Szociális és Gyermekvédelmi Intézmény (Miskolci Gyermekváros) kilenc családias jellegű csoportjában összesen 108 fő gyermek, fiatal (6-24 éves korig), fiúk-lányok, sok esetben testvérek gondozása, nevelése, oktatása, életre történő felkészítése történik az év 365 napján. A Gyermekotthonaink kiemelt feladatuknak tekintik az iskolára való felkészítést, felzárkóztatást, a pályaválasztást. „A praktikus ismeretek körében gyermekeink, fiataljaink itt megtanulják és gyakorolják az alapvető háztartási ismereteket, ezen belül a takarítást, mosást, vasalást, főzést, sütést, udvar, kert rendbetételét – ezért is jelent különösen nagy segítséget a P&G által felajánlott tisztító- és tisztálkodási szerekből álló termékadomány.” – hangsúlyozta Dr. Dobosné Vörös Eleonóra, az intézmény megbízott vezetője.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gyermekvédő Intézet és Gyermekotthon 623 kiskorú és 72 nagykorú ellátásáról gondoskodik. Filozófiájuk, hogy a gondjaikra bízott gyermekek számára lehetővé tegyék és biztosítsák a teljes körű, otthont nyújtó ellátást, az optimális és intellektuális érzelmi fejlődést, a testi, a lelki és a szociális kibontakozást.„A gyermekek érdekeit figyelembe véve aktívan segítjük a családjukkal való kapcsolattartást, a visszakerülést, az arra való felkészülést, az utógondozást és a családgondozást.” – tette hozzá Szalayné Farkas Julianna igazgatónő.

Az SOS Gyermekfalu Kecskeméten nevelőszülők segítségével családot és biztonságos környezetet nyújt 185 nehéz sorsú gyermek számára. Az SOS Gyermekfalvak azért jött létre, hogy a vér szerinti szüleiket nélkülözni kényszerülő gyermekeknek szerető otthont biztosítson. Egyedisége, hogy a gyerekek családias környezetben, testvéreikkel együtt maradva nőhetnek fel. A nevelőszülők új lehetőséget adnak a gyermekeknek, a hozzájuk kerülő, traumatizált kicsiknek és nagyoknak a lehető legbiztonságosabb és legjobb körülményeket biztosítják. A gyerekek többek között fejlesztőprogramok, táborok és kulturális programok révén is esélyt kapnak az SOS-től, hogy bepótolhassák az életükből addig kimaradt dolgokat.

A Debreceni Reménysugár Gyermekotthon összesen 189 férőhelyen újszülött kortól 21 éves korig látja el a család nélkül nevelkedő elhagyott vagy családjukból a gyámhatóság által kiemelt hátrányos helyzetű gyerekeket. Egy különleges ellátást is nyújtó gyermekotthont, 11 lakásotthont és egy nevelőszülői hálózatot üzemeltetnek. A különleges ellátást is nyújtó gyermekotthonban 6 éves korig gondoznak egészséges vagy sérült, fogyatékos, tartósan beteg gyermekeket. A gyermekek többsége lakásotthonokban él, illetve a gyermekkorú anyáknak külön egy lakásotthont is működtetnek, ahola tinédzser anyukák együtt élhetnek újszülött gyermekeikkel. Itt a fiatal anyák segítséget kapnak, hogy megtanulják önállóan gondozni, ellátni gyermeküket, ugyanakkor iskolai tanulmányaikat is folytathatják. „Szívesen fogadunk minden olyan adományt, amellyel szebbé és gazdagabbá tudjuk tenni a gondozottaink életét, ezért is örülünk, hogy a két vállalat közös jótékony célú adománygyűjtő programjában részt vehetünk.” – emelte ki Stefán Györgyné, az intézmény vezetője.

Kapcsolódó cikkeink