A perec elfoglalja Amerikát – A nap képe

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 17. 09:27

A német bevándorlók által a 19. században behozott perec mindig is kedvelt péksütemény volt az USA-ban – az amerikaiak például minden tavasszal Nemzeti Perec Napot tartanak –, de népszerűsége az elmúlt fél évtizedben annyira megnőtt, hogy már a gasztronómia minden ága „felhasználja” ilyen vagy olyan formában a pretzelt (a német elnevezést átvette az angol is).

Pereces tortenet - A nap kepe 1

A kreatívabb vendéglátósok kezdték: neki9fogtak „cifrázni” a perecet! Csak néhány, az interneten talált példa: a brooklyni Prime Meats étteremben csokoládéval vonják be, a város egyik legjobb pékség-cukrászdájának tartott Almondine-ben pedig vajjal és svájci Gruyére sajttal töltik. A seattle-i Cafe Pedlarban minibriós-formára tekerik, és sonkát, szeletelt sajtot tesznek bele, az atlantai Ardesiárban a tésztát virsli köré tekerik és forgatva sütik, a különleges „hot dog” mellé dijoni mustáros cheddar szószt ad a séf. Sok helyen a perecmorzsát felhasználják almatortában, de még panírozó anyagnak is sült tintahalhoz vagy hagymakarikához. Tésztájából sütnek baguettet és szendvicskenyeret.

A perec viszonylag gyorsan meghódította az étteremláncokat is. Egy statisztika szerint míg 2008-ban az 500 legnagyobb amerikai étteremláncból 13-ban szerepelt az étlapon valamilyen formában, 2014-ben már 130-ban volt része a menünek. A Wendy’s-ben az ajánlat állandó részévé vált a Pretzel Bacon Cheeseburger, a Glory Days Grill népszerű fogása a rákkal töltött Pretzels. Működik a perec hot dog-alapanyagként: a Sonic Drive-In sajtos Bacon Pretzel Dogja állítólag nagyon népszerű, akárcsak a pizza kategóriában a Little Caesars lánc Pretzel Crust Pepperoni Pizzája. Az ottani marketingesek azt mondják: ideje minden éttermesnek gyorsan lépnie, és beépíteni a perecet kínálatába, vagy gyorsan felfedezni a következő „nagy” trendet!

Pereces tortenet - A nap kepe 2

Pereces tortenet - A nap kepe 3

Kapcsolódó cikkeink