A pénzintézetek folyamatosan finomítják termékeiket

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 09. 00:31

Az élelmiszer-gazdaságot finanszírozó pénzintézetek hitelezési technikájukat a gazdasági válság miatt megváltoztatták. A bankok többsége gyorsan alkalmazkodott az új helyzethez, és ennek megfelelve finomította kapcsolatait az ügyfélkörrel, vezet be új termékeket.

A mikro- és kisvállalati ügyfélkörben jelenleg kisebb az érdeklődés a termelési eszközök lízingjére, mivel a beruházási aktivitás visszaesett. A mikro- és kisvállalati ügyfélkörben jelenleg a folyószámla- és forgóeszközhitelek a népszerűek.


A magyarországi élelmiszerszektorra jellemző a forrás- és forgóeszközhiány, valamint a szállítói hitelek terjedése. A mezőgazdaság legnagyobb problémáját a késedelmes fizetések jelentik, ráadásul ilyenkor a faktoring nem járható konstrukció. Ugyanakkor tipikusan likviditáshiányosak a cégek, ami finanszírozási problémát okoz. Az aratási szezon értékesítési szakaszában a gabonakereskedő cégeknél nagyobb hitelkeret-kihasználtság várható, vagyis addicionális forrásigény van. A kkv-szektorban a jelenlegi árak mellett – a kiélezett likviditási helyzetből adódóan – az aratási szezonban az azonnali értékesítés a jellemző, a készleteket rögtön felvásárolják a nagy cégek. A Nyugat-Európában és a tengerentúlon tapasztalható hozamkiesés következtében a gabonakészleteket hihetetlen magas áron szívja fel a piac.

Az ügyfélkör alapesetben nagyvállalati, illetve felső-középvállalati cégekből áll, ahol elsődlegesen meghatározó
tényező az ár. Potenciális ügyfelek esetén kiélezett árverseny tapasztalható, emellett konstrukciós problémák miatt vélelmezhető ügyfélvesztés. Ügyfélkörön belül elsődleges a finanszírozási kapcsolat. A lízing, biztosítás, illetve egyéb szolgáltatás inkább eseti, kiegészítő jelleget ölt.

Kiemelt jelentőségű
az intenzív kapcsolattartás

– A hitelválság több irányból is befolyásolja az ágazatot – mondta Balogh Ferenc, az MKB Bank főosztályvezető-helyettese. – Ennek legfontosabb elemeként megállapítható, hogy a begyűrűző hatásnak köszönhetően a cégek árbevételei, ezáltal tipikusan jövedelmezőségük csökken.

A hitelválság hatásainak kiszűrésére számos eszköz állt, áll a pénzintézetek rendelkezésére.
A válság beköszöntével az MKB Bank, hasonlóan a többi pénzintézethez, átalakította kockázati folyamatait: ezekben a konjunktúra-specifikus paraméterek fokozottabb vizsgálata előtérbe került. Figyelembe véve, hogy a válság egyes ágazatokat eltérő mértékben érintett, kiemelt jelentőséggel bírt az ágazati adottságok felmérése, elemzése.

A legfontosabb elem ugyanakkor a minél intenzívebb kapcsolattartás, és ezzel együtt a partneri viszony erősítése. Egyre jellemzőbb az anyavállalati finanszírozás, az európai szintű cégcsoportoknál pedig a nemzetközi cash-pool rendszeren belüli finanszírozás. A fogyasztói
piac vásárlóereje szintén szűkül, főként ez generálja a vállalatok problémáit.
Az alapvető élelmiszer-ipari termékeket előállító, illetve gyártó, kereskedőcégeknél,
így a gabonakereskedőknél is tapasztalható, hogy a megemelkedett gabonaáraknak köszönhetően magasabb árbevételt realizálnak alacsonyabb mennyiségi teljesítés mellett, ugyanakkor romlik jövedelmezőségük és gyengül tőkeellátottságuk.

Ágazatspecifikus termékek
az élelmiszeriparnak

Az OTP Bank a mikro- és kisvállalati ügyfélkörben a 2008-as válság kitörése óta folyamatosan fenntartotta a hitelezési tevékenységét. Sajnálatos módon az ügyfélkör egy bizonyos részének a pénzügyi mutatói jelentősen romlottak, így ők jelenleg nem hitelképesek. A negatív folyamat ellenére is sikerült a piaci részesedést növelni – informál minket a bank.

A pénzintézet az elmúlt hónapban vezette be az államilag támogatott Új Széchenyi Forgóeszköz és Beruházási Hiteleket, amelyek rendkívül kedvező, fix 9 százalékos kamat mellett vehetőek igénybe.

Az OTP Bank stratégiájában kiemelt figyelmet kapnak mind a kis- és közepes, mind a nagyvállalati szegmensbe tartozó mezőgazdasági és élelmiszer-ipari ügyfelek. Termékpalettájukat úgy állítják össze, hogy hiteltermékeik – figyelembe véve az élelmiszer-ipari ágazat specialitásait – megoldást jelentsenek mind a rövid távú likviditási problémák kezelésére, mind a közép- és hosszú távú finanszírozási igények kielégítésére.

Az élelmiszer-ágazatban működő ügyfelek az OTP Bank által kínált termékek közül igényelhetik a likviditási problémák leküzdésére szolgáló, szabadon felhasználható és tárgyi fedezet nélkül igénybe vehető OTP Agrár és Vállalkozói Folyószámlahitelt, a forgóeszköz finanszírozását lehetővé tevő forgóeszközhitelt, valamint a beruházási pályázatok megvalósításához támogatást nyújtó különböző beruházási hitelkonstrukciókat egyaránt. Emellett a kedvezményes feltételekkel rendelkező MFB hitelprogramok széles vertikuma is elérhető pénzintézetükben: Agár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel, MFB Élelmiszeripari
és Bankgarancia Program, Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram, MFB Vállalkozásfinanszírozási Program, MFB Kisvállalkozói Hitel.

Az új konstrukciók között az OTP Agrár és Vállalkozói folyószámlahitele 2012. szeptember 12-től érhető el. A speciálisan az érintett ügyfélkör igényeire szabott hitelhez az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány készfizető kezessége kapcsolódik, kamatozása pedig állami támogatás nélkül is rendkívül kedvező Bubor + 3 százalék, amelyhez ügyfélminősítéstől függően még 0,8-2 százalék kezelési költség adódik.

A termékfejlesztés során az OTP Bank nagy gondot fordít arra, hogy innovatív, a változó piaci körülményeknek megfelelő, az uniós agrártámogatási rendszerbe illeszkedő konstrukciókat dolgozzon ki.

Fókuszban az ügyféligények rugalmas kiszolgálása

– A Food & Beverages-szektor Európa egyik legfontosabb és legdinamikusabb ipari szektora – mondta Balogh Ferenc, az MKB főosztályvezető-helyettese. – Jelentős a külkereskedelemben játszott szerepe, szinte nincs olyan területe a gazdaságnak, amelyhez ezek a vállalkozások akár felhasználóként, akár szállítóként ne kapcsolódnának valamilyen módon. A sokszínű szektor jelentős exportőrnek számít Magyarországon, és számtalan végterméket kínál a kiélezett versennyel jellemezhető hazai és nemzetközi piacokon.

Az MKB termék- és konstrukciófejlesztései fókuszában az ügyféligények rugalmas kiszolgálása áll. Ennek keretében hamarosan érkezik egy kétdevizás, a napi likviditás finanszírozását szolgáló konstrukció, amely alapvetően az exportárbevétellel rendelkező vállalatok számára jelenthet megváltást. A rugalmasság a fő eleme annak a terméknek is, ami biztosítja, hogy az ügyfelek egy meghatározott keretösszegig szabadon alakíthassák hitel-, illetve okmányostermék-portfóliójukat.
Ez a konstrukció alapvetően összetett termékigénnyel rendelkező vállalatoknak nyújt ideális megoldást.

– A konkrét termékfejlesztéseken túlmenően az MKB Bank nagy hangsúlyt fektet a meglévő, széles termékpalettájában szereplő konstrukciók ügyféligényekhez igazított optimális kombinációjára – hangsúlyozza Balogh Ferenc. – Ennek lényege, hogy az ügyfél egyedi jellemzői alapján a kapcsolattartók kialakítanak egy olyan szolgáltatási csomagot, amely az adott ügyfél élethelyzetéhez a leginkább illeszkedik. Erre az egyik legjobb példa az árfolyamkockázatokat kezelni hivatott szolgáltatási paletta, amelyben arra törekszünk, hogy egyszerű, az ügyfelek számára érthető, a piacon könnyen elérhető treasury termékekkel érjük el az ügyfél árfolyamkitettségének csökkenését. Alapesetben két alaptermékünk (határidős devizaárfolyam-megállapodás és devizaárfolyam-opciók) és ezek úgynevezett zero cost collar kombinációját kívánjuk alkalmazni az árfolyamkockázat csökkentésére – tájékoztatott az MKB Bank szakembere.

Cz. P.

Kapcsolódó cikkeink