A pénz legyen biztonságban, nem baj ha alacsonyabb a kamat

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 12. 17. 00:00

Az európaiak az alacsony kockázattal, ugyanakkor mérsékeltebb hozammal járó befektetési stratégiát választják, az amerikaiak bíznak a részvényekben.

A GfK Csoport által a The Wall Street Journal Europe megbízásából 14 országban készített Befektetési Barométer felmérés szerint a kockázatot vállaló magánbefektetők aránya 9 százalék, a legóvatosabbnak a spanyolok bizonyultak, náluk csupán két százalék próbálja ki a kockázatosabb, de nagyobb hozamot ígérő befektetéseket.  

Az európai magánbefektetők 40 százaléka, az amerikaiak 53 százaléka bankbetétben tartja megtakarításait, de népszerűek az életbiztosítások és nyugdíjalapok is. Itthon a bankbetétek aránya 11 százalék, életbiztosítást 10 százalék választott, nyugdíjalapokban csupán öt százalék tartja a pénzét. Részvényeket, részvényalapokat az európai magánbefektetők 18, az amerikaiak 79 százaléka vásárol befektetésként. A megtakarítások kamatoztatására egyik formát sem választók aránya magas, Nyugat-Európában a válaszadók 42 százalék, míg Kelet-Közép-Európában 67 százalék.

A Befektetési Barométer 1999 óta évente két alkalommal méri fel az európai és amerikai fogyasztók befektetési szokásait. A kutatás vizsgálja, hogy a magánbefektetések mértékét, azt, hogy a megkérdezettek mely befektetési formát részesítenék előnyben, ha rendelkezésükre állna 50.000 euró ilyen céllal (az Egyesült Államokban 50.000 dollár, Kelet-Közép-Európában 25.000 eurónak megfelelő összeg) és hogy inkább az alacsony kockázattal, vagy magas hozammal járó eszközöket preferálnák.

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink