A Nestlé immunterápiákat fejleszt az élelmiszerallergiák leküzdésére

Szerző: Gáspár Kinga Dátum: 2022. 07. 20. 11:18

Az Enterome biofarmakológiai vállalat stratégiai kutatás-fejlesztési együttműködési és licencszerződést írt alá a Nestlé Health Science vállalattal az élelmiszerallergiák és a gyulladásos bélbetegsége (IBD) immunterápiájának fejlesztésére.

Az Enterome és a Nestlé együttműködéséből születhet megoldás az ételallergiákra

Az Enterome egy klinikai vizsgálatokat végző biofarmakológiai cég, amely immunmoduláló gyógyszereket fejleszt bakteriális Mimicry gyógyszerkutatási platformja alapján. A megállapodás részeként az Enterome 40 millió euró készpénzt és tőkét kap előzetesen a Nestlé Health Science-től. Ezenkívül jogosult lesz kifizetésekre a klinikai és értékesítési mérföldköveknél is, minden engedélyezett terápiás jelölt után, valamint a nettó árbevétel utáni jogdíjra.

Az Enterome lesz felelős a vezető gyógyszerkutatási tevékenységekért, és viseli a kapcsolódó költségeket egészen az új gyógyszer (IND) alkalmazásig. Az együttműködés révén a Nestlé célja az Enterome EndoMimics rendszeréből az EB1010-nek sikeres fejlesztése és kereskedelmi forgalomba hozatala. Az EB1010 az IL-10 erős lokális induktora, amelyet úgy terveztek, hogy jobb terápiás eredményeket biztosítson ételallergiás és IBD-ben szenvedő betegek számára.

Az EB1010-et, melyet az Enterome új bakteriális Mimicry gyógyszerkutatási platformján fedeztek fel, 2023-ban kezdik klinikai vizsgálatokban tesztelni. Ugyanezt a platformot fogják használni az új EndoMimics terápiák azonosítására és fejlesztésére is, az élelmiszer-allergiákkal kapcsolatos gyulladások kezelésére szolgáló potenciális új terápiák felfedezésére.

A partnerek arra is törekszenek, hogy létrehozzanak egy új AllerMimics (allergén immunterápia élelmiszer-allergiákra) rendszert az Enterome Mimicry platformjának segítségével, kezdetben a földimogyoró allergénekre összpontosítva.

Hans-Juergen Woerle, a Nestlé Health Science tudományos igazgatója és orvosi tisztviselője elmondta: “A világon megközelítőleg 220 millió ember él ételallergiával, míg hétmillióan gyulladásos bélbetegséggel. Ezzel az együttműködéssel új terápiák kifejlesztésére törekszünk ez a két betegségi terület magas kielégítetlen orvosi igényekkel. Izgatottan várjuk a lehetőséget, hogy az Enterome-mal partnerségre léphessünk az egyedülálló mikrobiom gyógyszerkutatási platformjukon, amelynek célja, hogy kategóriájában elsőrendű, kiváló minőségű kezelési megoldásokat fejlesszenek ki, amelyek segítenek a betegeknek egészségesebb életet élni.”

European Supermarket Magazine

Kapcsolódó cikkeink