A német kiskereskedők a forgalom idei növekedésére számítanak

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 31. 12:19

A lakosság javuló vásárlási kedve az idén is tovább növeli a kiskereskedelmi forgalmat Németországban.

A német kiskereskedelmi ágazat az idén 1,5 százalékos növekedés után 420,6 milliárd euró forgalomra számíthat – közölte kedden Berlinben Stefan Genth, a német kiskereskedelmi vállalatok képviseleti szervezete, a HDE (Handelsverband Deutschland, korábbi nevén Hauptverband des Deutschen Einzelhandels) vezérigazgatója. A HDE előrejelzése szerint a munkanélküliségi ráta tovább csökken az idén, és az áremelkedés üteme is lassul.

A kiskereskedelmi forgalom az idén még az áremelkedés figyelembevételével is 0,5 százalékkal nő majd Németországban, vagyis az idei lesz sorban a harmadik egymást követő növekedési év. A szervezet az euróövezeti válság rendezésének feltételezésével élt. Tavaly Stefan Genth tájékoztatása szerint 2,4 százalékkal nőtt a német kiskereskedelmi forgalom. Az áremelkedés figyelembevételével a növekedés 1,2 százalék volt. “A fogyasztási kiadásoknak a javuló foglalkoztatás és a növekvő keresetek adtak lendületet” – mutatott rá Genth.

A HDE kiskereskedelmi forgalmi adataiban nem veszi figyelembe az autó-, a tüzelőanyag- és üzemanyag-, valamint a gyógyszereladások értékesítési árbevételét. Az elmúlt néhány évben a lakosság főként tartós fogyasztási cikkeket, például bútorokat vásárolt, olyan javakat, amelyek vásárlásától a 2009-es krízisévben tartózkodott. A felzárkózási hullám mostanra lecsitult, megélénkült ellenben a textilipari termékek forgalma. A karácsonyi szezon a szokatlanul enyhe tél miatt a vártnál kisebb forgalmat hozott.

A kiskereskedelmi árak tavaly 2 százalékkal emelkedtek, ezen belül a legnagyobb mértékben, 2,8 százalékkal az élelmiszerárak. Az élelmiszerárak növekedése az elmúlt két évben gyorsult: a 2009-es enyhe visszaesés után 2010-ben 1,4 százalék volt a növekedés. A lakosságnak tavaly 15,7 százalékkal kellet több pénzt fordítania élelmiszerek vásárlására, mint 2005-ben. A HDE prognózisa szerint az internetes kiskereskedelmi forgalom további lendületes növekedés elé néz, a tavalyi 10 százalék után az idén 13 százalékkal, 29,5 milliárd euróra nőhet. A kiskereskedelem mintegy hárommillió főt foglalkoztat Németországban. Tavaly a társadalombiztosítással rendelkező alkalmazottak száma 62 ezerrel emelkedett – írja a ProfitLine.hu.

Kapcsolódó cikkeink