A NAV nyári mérlege

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 10. 21. 10:58

Összesen mintegy 300 millió forint bírságot kellett kiszabni a NAV nyári akciójában. Az országszerte végzett mintegy 7600 ellenőrzés egyharmadának eredménye valamilyen szabálytalanságot mutatott. Nyugtahiány vagy feketefoglalkoztatás miatt majdnem 50 üzletet kellett 12 napra bezárni, és 8 esetben kellett üzletbezárást helyettesítő bírságot kiszabni.

Július elejétől augusztus végéig tartott a NAV nyári ellenőrzés-sorozata az országban. A turisták által kedvelt üdülőhelyeken, vendéglátóhelyeken, strandokon, nyári fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken, rendezvényszervezőknél lehetett számítani a NAV munkatársaira. Kiemelt figyelmet kaptak még Budapesten és a Balaton környékén azok a szállásadók is, akik akár egy napra, akár az egész nyárra szobát adtak ki. Kockázatelemzés alapozta meg a vizsgálandó vállalkozások célzott kiválasztását. Ez azt jelenti, hogy a NAV jellemzően azoknál „kopogtatott”, ahol az előzetes elemzések alapján vélhetően valami nem volt rendben. A NAV szakemberei többek között azt vizsgálták, hogy a kereskedők, szolgáltatók adtak-e szabályos bizonylatot, online pénztárgépeiket megfelelően használták-e, a vállalkozások bejelentették-e alkalmazottjaikat, és a kereskedők számot tudtak-e adni áruik eredetéről.

A NAV nyomozó hatóságának 2016. I. félévi eredménybeszámolójából továbbá az is kiderül, hogy nemcsak a nyár, de az év első hat hónapja is eredményesen zárult. A NAV nyomozó hatósága 3120 ismertté vált bűncselekmény gyanúja miatt indított büntetőeljárást, amely szám 18,81 százalékkal kevesebb a 2015. első félévi adatnál (3843 darab bűncselekmény). A tárgyidőszakban az ismertté vált hatáskörös bűncselekmények 43,75 százaléka a költségvetési csalás körébe tartozó bűncselekmény volt. Jelentős a csődbűncselekmény (11,38 %), a számvitel rendjének megsértése (6,12 %), valamint az iparjogvédelmi jogok megsértése (5,48 %) bűncselekmények aránya is. A bűncselekményekhez kapcsolódó elkövetési érték 60,13 milliárd forint volt, amely 12,34 % kevesebb, mint az elmúlt év azonos időszakában regisztrált elkövetési érték (68,36 milliárd forint). A NAV beszámolója szerint a csökkenő ügyszám egyik fő oka, hogy a hatóság a kisebb súlyú, nagyobb számú bűncselekményekről a súlyosabb, szervezetten elkövetett bűncselekmények felderítésére fókuszált.


Kapcsolódó cikkeink