A NAV átvállalja az szja-bevallások elkészítését

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 10. 14. 11:33

A kormány módosítja az adózás rendjéről szóló törvényt. Nem kell személyijövedelemadó-bevallást készíteni 2017-től, sőt akik nem vesznek igénybe kedvezményeket, azoknak már 2016-tól – olvasható az origo.hu-n.. Gyorsabban kapják vissza a jó adózó cégek a nekik járó áfát. Nem kell adót fizetni az elektromos autók után. A fuvarozók leírhatják iparűzési adójukból az útdíj egy részét. Lehet otthon pálinkát főzni, de adójegyet kell venni minden literhez. A NAV átszervezéséről még idén döntenek.

penz2

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal leendő vezetője azt mondta, a kormány ma az Országgyűlés elé terjeszti két javaslatcsomagját is. Módosul az adózás rendjéről szóló törvény, a fő irány most egy kevésbé bürokratikus adózási rendszer kialakítása.

Már 2016-tól megnyílik a lehetőség, hogy a munkáltatói adónyilatkozat alapján a NAV készítse el adóbevallást. Ennek viszont az a feltétele, hogy csak egy helyről érkezzen a jövedelem, és ne vegyen igénybe az adózó kedvezményt. A kedvezmény csak a magánszemélyekre vonatkozik, egyéni vállalkozókra, mezőgazdasági őstermelőkre nem – nekik továbbra is maguknak kell az adóbevallásukat elkészíteni.

Az Origo már 2015 márciusában egy tervezet alapján beszámolt róla, hogy a kormány erre készül. 2016-tól tehát a NAV mindenkinek automatikusan elkészíti a bevallását, az adófizetőknek csak jóvá kell majd hagyniuk, amit az adóhatóság számolt. A NAV mindenkinek elküldi majd a bevallástervezetet. 2016-ban az adóhatóság arra még nem lesz képes, hogy azoknak is elkészítse a bevallását, akik valamilyen (például családi) kedvezményt vesznek igénybe, így jövőre még csak körülbelül másfél millió magyar fogja megúszni az adóbevallást.

De 2017-től a NAV már a kedvezményeket igénybe vevők bevallását is meg tudja majd csinálni, ennek egyelőre informatikai akadályai vannak, mondta el Tállai András.

Tállai András beszélt arról is, hogy a vállalkozásokat kategóriákba sorolja majd az adóhatóság, annak függvényében, hogy megbízható, átlagos vagy kockázatos adózók-e. A besorolásra vonatkozó tervekről az Origo itt írt márciusban.A NAV a törvényben meghatározott szempontok alapján minősíti majd a cégeket. Többek közt azt fogják figyelembe venni, hogy a cég adószáma volt-e felfüggesztve az elmúlt 5 évben, és volt-e három százaléknál nagyobb adókülönbözete. Kockázatos adózónak minősülnek majd azok a cégek, amelyek sok adóval maradtak el, vagy feketén dolgoztatták a munkavállalóikat. A minősítés egy évre szól majd, át lehet kerülni az egyik kategóriából a másikba.

A jó adózók kedvezményeket kapnak majd. Esetükben az ellenőrzéseket 180 napon belül le kell majd zárni. Rövidebb áfavisszaigénylési határidő vonatkozik majd rájuk: 57 napról 2017-től 45-re, 2018-tól pedig 30 napra csökken a határidő.

Azzal, hogy egyes adózók kedvezményeket kapnak, nem fog sérülni az egyenlő elbírálás elve, mondta el Tállai András, mert a jó adózó vállalkozások nem anyagi, csak eljárásbeli könnyítésekkel élhetnek. Ezekkel az a kormány célja, hogy szabálykövetésre sarkallja a cégeket.

A Jedlik Ányos Terv részeként az adózásban is támogatni fogja a kormány az elektromos autók terjedését azzal, hogy nem kell majd utánuk befizetni például a regisztrációs adót, az átírási illetéket, a gépjárműadót és a cégautóadót.

Jobb lesz a fuvarozóknak

A fuvarozók kedvezményeket kapnak. Talán a legfontosabb, hogy buszok és tehergépjárművek után nem kell majd vagyonátruházási illetéket fizetni. A fuvarozócégeknek az is nagy könnyebbséget jelent majd, hogy a helyi iparűzési adóból leírhatják majd a kifizetett útdíj egy részét.

Kompromisszum pálinkaügyben

Véget értek az egyeztetések az unióval a házi pálinkafőzés szabadságáról, tájékoztatott Tállai András. A végeredmény az lett, hogy szabadon lehet otthon pálinkát főzni, de nem korlátlan mennyiségben, és adózni kell a lefőzött literek után. A házi pálinkafőzőknek párlatadójegyeket kell majd venniük literenként 700 forint értékben. Egy személynek minimum 5 adójegyet kell majd vennie, de senki sem vehet többet 86 darabnál. A házi pálinkafőzést nem a NAV, hanem az önkormányzatok fogják ellenőrizni. (origo.hu)

Kapcsolódó cikkeink